29 December 2010

Indonesia Menang,Malaysia Juara !!

BismillahirRahmanirRahim . . .

Tajuk entri di atas diambil daripada kata-kata hikmat seorang sahabat...terima kasih yek...hehe

Banyak jugak cerita pasal piala AFF Suzuki nih...Asalnya takde orang kisah pun pasal AFF Suzuki Cup ni tapi sejak Malaysia kalahkan Vietnam dan masuk final hari-hari berita pasal ni masuk suratkhabar....Oleh kerana aku ni jenis malas melepak depan TV tengok bola maka kenalah baca berita-berita tu.....

Tahni-ah kepada pasukan Harimau Malaya kerana berjaya mencakar sayap Garuda (Garuda??sayur kot...hehe),walaupun kalah 2-1 di stadium Gelora Bung Karno semalam tapi berjaya jugak menggelorakan stadium tu dengan MENJULANG TROFI KEMENANGAN DI TEMPAT LAWAN !!

Tandukan kencing,eh kencang Safee Sali yang membuatkan goal keeper Indon terkencing,bukannya pancaran laser...haha

Macam-macam jugaklah yang jadi antara Malaysia-Indonesia sejak bermula kekalahan Indonesia ke atas Malaysia 3-0 (yang ni pun nak ucap tahni-ah jugak)...Asyik-asyik nak salahkan pancaran laser(untung tokey pen laser jugak,Indonesia kalah jugak),ada pulak kata Malaysia guna ilmu hitam..Rentang-rentang banner pun ada jugakk,konon nak provoke pemain Malaysia....Tapi kalah jugak,well takmau kata apalah...Dan yang terbaru ada terbaca Indonesia mengaku pemain Malaysia keturunan Indonesia...Sudahlah,dulu sibuk-sibuk nak serang Malaysia dengan buluh runcing,lepas tu bakar pulak bendera Malaysia,tak sedar pulak ada sedara mara makbapak adikabang nenektokwan diorang kat sini....

Indonesia,aku bukan nak bangkitkan isu perkauman ke curi budaya orang ke apa,tapi terimalah kekalahan dan cubalah jadi bertamadun sikit...Kita kan sama-sama Islam,jangan pasal bola ni nak berperang pulak....Malaysia pun,Indonesia buat apa kat kita drama,filem dengan lagu diorang dok layan jugakkk....Aku ada tanya sorang rakyat Indonesia yang datang untuk belajar tahfiz di Malaysia,

Aku: Di Indonesia ada apa-apa rancangan Malaysia yang popular tak??
Beliau:Ada-ada,UPIN & IPIN(agak dah,huhu)
Aku:Yang lain??Drama??Filem??
Beliau:Nggak ada................................................
Aku:Lorh...Di sini banyak sekali filem-filem,drama dengan lagu dari Indonesia (nk ckp Indon xreti so tergeliat lidah la sket)

Hmm...Tulah,Malaysia kurang-kurang rilek(rakyat Malaysia pun,bila kalah cacimakikejikutuk habis,menang jer puji-puji,cakap ada harapan apa semua,huh!)...Indonesia ni kecoh je lebih....(Rio Ferdinand pun ucap tahni-ah jugak weh,Indonesia nak bising apa lagi??)Apa-apa pun bola itu bulat,jangan sebab bolasepak ni kita berpecah....AFF Suzuki Cup 2010 dah habis,jadi janganlah persaudaraan dan ukhwah antara kita saudara seIslam dan negara sejiran ni habis jugak...

yeye dapat cokelat sorang sebijik !!!

28 December 2010

Kaunter Pertanyaan . . .

Ask me anything http://formspring.me/aFaiz95

Aku pun tak tahu kenapa aku boleh buat benda nih...Saja jer nak cuba try test...kalau ada persoalan tentang diriku ini (atau tentang lain juga) bolehlah anda ke kaunter pertanyaan di atas...kalau ada jawapan kujawab kalau tadak sori la...hehe

24 December 2010

In The End...

BismillahirRahmanirRahim

Selangkah....demi selangkah...masa yang pantas berlalu...hingga tak terasa pun.....BELAJAR SELAMA 3 TAHUN!!!

Kata-kata itu diungkapkan oleh hati,jiwa dan ragaku setelah merampas (kejam bunyinya!) slip keputusan PMR daripada pengetua,Pn.Hajah Salmah bt. Ishak...Terkejut/Terharu/Tergembira (eheh)semuanya secukup rasa bercampur gaul dalam hati,jiwa dan ragaku....

Alhamdulillahi Rabbil A'lamin,setelah 3tahun menyeksa diri di sekolah tercinta(^^),rasa berbaloi juga atas segala pengorbanan tenaga,usaha dan minda untuk tulis beberapa kerat perkataan jer [huh(-_-')]dalam beberapa helai kertas jer...9A yang sekadar di'print' atas kertas putih dengan dakwat yang tak berapa putih(kelabu la tu)sudah dalam genggaman...Syukur pada Allah,Dia jualah yang memberi kecemerlangan ini,Dia jualah yang menetapkan ketentuan ini,Dia jualah yang menguji hambaNya ini...

18 December 2010

Susah Sangat ke Nak Berubah ?!?



Dengan Nama Allah,Yang Maha Pengasih,Lagi Maha Penyayang . . .

***************************************************
Buat 'awak' yang mahu berubah,
Berubahlah walaupun payah,
Berubahlah ke arah hidup lebih indah,
Hidup dan masa muda sekali cuma,
Sanggup nak sia-siakan tanpa redhaNya??
-hlovate-

*************************************************************

Ish...Susah sangat ke aku nak berubah ?!?Tiap-tiap hari asyik kesalahan sama yang aku lakukan...Kebaikan pulak takdela sama,kadang-kadang tak sama,kadang-kadang sama....



Aku nak berubah,tapi kenapa tak boleh???Ye ke tak boleh??Atau aku sendiri yang tidak cuba untuk berubah??huuh,aku nak berubah,tapi bila kawan ajak berubah,aku tolak,kata aku taklah sealim/sebaik/sebagus dia...Macamlah Islam untuk orang-orang alim/bagus/baik je...


Bila ada panduan untuk berubah,ada murabbi untuk merujuk,ada kitab/buku untuk dibaca,ada senior/kawan-kawan untuk ditanya,aku malas,aku takde masa,konon je......

Kata Saidina Umar Al-Khattab r.a :
"Barangsiapa yang hari ini lebih teruk dari semalam,maka celakalah ia"

Tak mahulah aku

02 December 2010

Dakwah dan Hikmah . . .

BismillahirRahmanirRahim....


Sabda Nabi Muhammad S.A.W. : "Barangsiapa yang mengatakan 'Lailahaillallah' maka dia adalah da'ie (pendakwah) "

Jadi aku adalah seorang pendakwah....
Jadi anda juga adalah seorang pendakwah....
Jadi kita semua adalah seorang pendakwah....

Tidak bersedia??Tidak layak??Tidak cukup lagi ilmu untuk berdakwah??Tidak bagus lagi diri untuk menjadi contoh kepada yang didakwah??

Ingat...
Kita telah mengucapkan "Lailahaillallah...
Kita telah mengaku Tiada Tuhan Yang Layak Disembah Melainkan Allah...
Kita telah bersedia atas pengakuan kita itu...

Iaitu mengajak semua orang

25 November 2010

Just The Way You Are . . . . .

2/1/2008

First,I thought that here will be a nightmare to me....
I don't have anybody,except myself standing alone,with all the 'don't know who' people outside...
The beautiful woman inside,who was waiting us,ask to enter the class....
I don't know where I have to sit....here,there or where??

Suddenly someone catch me

22 November 2010

Dan Ingatlah Ketika TuhanMu Berfirman . . .

BismillahirRahmanirRahim . . .

" Dan (ingatlah) ketika Tuhanmu berfirman kepada malaikat: Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di bumi. Mereka bertanya (tentang hikmat ketetapan Tuhan itu dengan berkata): Adakah Engkau (Ya Tuhan kami) hendak menjadikan di bumi itu orang yang akan membuat bencana dan menumpahkan darah (berbunuh-bunuhan), padahal kami sentiasa bertasbih dengan memujiMu dan mensucikanMu?. Tuhan berfirman: Sesungguhnya Aku mengetahui akan apa yang kamu tidak mengetahuinya." (Al-Baqarah-30)

Singa...Kalau diajar lompat kedalam gelung akan pandai juga....
Kuda...Kalau diajar supaya berlari laju akan pandai juga.............
Burung Kakaktua....Kalau diajar bercakap akan pandai juga......

Manusia??

05 November 2010

aA+bB = akak Anggun+brother Baek

In the Name of Allah,The Most Gracious,the Most Merciful......

Adik angkat,abang angkat,adik angkat,akak angkat....
Hmm.....Tak beranilah nak hukum-hukum nih.............
Kita masih di peringkat belajar...Bukan boleh keluar hukum ikut suka hati...
Tapi....Kalau ikutkan...Rasanya tak salahkan seorang senior menerima ilmu daripada junior...

Kenapa??

29 October 2010

Perjuangan itu Masih Jauh ~~

In The Name of Allah,The Most Beneficient,The Most Merciful~~

Lepas PMR.....Taklah seronok sangat...Seronok??Membosankan...Ditambah pula dengan program-program ( beberapa ) yang membosankan....Nak buat apa??Baca novel??Bolehlah... Tapi takkan tiap-tiap masa nak pegang ramlee awang murshid punya buku jer(walaupun best,best dari novel cinta yang ntah[dah tak minat memang tak best],terlalu sempurna karekternya[macam tak pernah buat dosa dan salah la pulak])huhu...

Novel ni tak habes baca lagi...tpi best...hehe


Amar Makruf nahi Mungkar??Heh,thats maybe a priority for a Muslim ( Because 'man qola Lailahaillallah fa huwa ad-Da'ie)...Memang banyak kemungkaran cuba 'dilepaskan' setelah dipendam sekian lama atas alasan

14 September 2010

Refresh Hati



Bila kita memulakan sesuatu...

Kadang-kadang kita lupa letakkan niat

Kadang-kadang kita lupa baca Bismillah

Sebab tu bila ada masalah,

Kita cepat menyerah...



Bila kita berniat...

13 September 2010

Bergema Takbir

"Saya bagi menyimpan mohor besar raja-raja mengumumkan,hari raya jatuh pada esok hari !!"
(betul ke tidak skrip dia tak taulah)


And we will ready for everything...hahah
Raya,raya,raya....yes!yes!yes!esok raya!
(begitu agaknya sorakan budak-budak[hentam sajalah,heheh])


Dah raya?!?cepat sungguh ramadhan berlalu,rasanya macam tak sempat nak buat ibadat...
(inilah dialog bagi orang-orang yang sedih dengan perginya Ramadhan)



Esok nak pakai baju baru,kasut baru,songkok baru,sampin baru,boleh tayang kat kengkawan...hehe
(inilah dialog bagi orang yang sempat beribadat pada bulan Ramadhan[agaknya!])

08 September 2010

Kullu A'm wa Antum bi Khair







Daripada Anas bin Malik r.a : Rasulullah SAW bersabda :

Hari raya yang sebenarnya bagi orang beriman itu ada pada 5 keadaan:

1. Setiap hari ia berjalan dan bertemu seorang yang beriman serta ia tidak melakukan sebarang dosa, itu ialah hari raya baginya.

2. Hari keluarnya dari dunia dengan penuh keimanan dari tipu daya syaitan .

05 September 2010

Perjalanan Mencari Kebenaran




Telah kupilih jalanMu
Jalan yang mendekatkan aku padaMu
Jalan orang-orang yang beriman dan beramal soleh
Dan aku yakin sebenar-benarnya
Cintaku padaMu takkan pernah dikecewakan


Namun Tuhan,
Ampuni aku,
Fitrah hati ini terlalu berat untuk kubuang
Terlalu pahit untuk ditelan
Tapi terus-terusan aku gagahkan
Demi menggapai cintaMu Yang Esa

04 September 2010

Tatkala Ujian Mendatangiku

Anda rasa anda hebat?!?
Anda rasa anda alim?!?
Anda rasa anda baik?!?
Anda rasa anda tawadhuk?!?
Anda rasa anda tidak pernah sombong?!?
Anda rasa anda seorang yang berakhlak mulia?!?
Disenangi ramai?!?Disukai rakan?!?Digemari guru?!?

Kalau itu adalah anda Alhamdulillah..Tahniah,anda sudah cukup lengkap untuk menjadi mukmin sejati...tapi....Betul ke?!?

Islam Itu Mudah,Jangan Memudahkan Islam..

Assalamu'alaikum w.b.t. ....

"Islam itu mudah"
"Khilaf Ulama' itu Kemudahan bagi Ummah"

Kalimah-kalimah ini yang sering kedengaran di halwa telinga..bertujuan untuk mengingatkan kita bahwa Islam,agama yang dianuti ini adalah indah dan mudah,namun menyeluruh dan lengkap ajarannya sesuai dengan ummah akhir zaman yang menghadapi pelbagai mehnah dan cabaran...

Seringkali kita dikaburi dengan dakyah-dakyah kristianisasi dan gerakan yahudi ( Freemason dan Iluminati)..Yang ingin mengubah persepsi diri seorang muslim,bahwa Islam ini hanya membebankan,menyekat kebebasan,menganjur keganasan dan tidak membawa kemajuan...

Bagi seseorang yang tiada asas pegangan akidah yang kukuh,mudah sahaja dia terpesong ke arah tipu daya pihak kafir untuk menyesatkan umat Islam...Namun bagi seseorang Muslim yang mampu berfikir secara matang

02 September 2010

Nota Cinta Untukmu...

---::Khas untukmu::---

"Hari ni, saya menang pertandingan pidato di sekolah. Esok, saya ada lagi pertandingan bahas. Lusa pula, ada persidangan di UIA. Awak jaga diri sementara saya takde ye? Bukan saya tak nak mesej, tapi saya sibuk. Jangan tinggal solat."

Hafiz membaca mesej itu dengan perasaan berbunga. Wardah, gadis yang memang disayanginya dari dulu lagi. Wardah, bagi Hafiz memang sesuai dengan namanya. Wardah memang sekuntum mawar nan indah. Harum mewangi. Sukar didekati dan indah di hati.

Namun Hafiz tidak pernah bertemu Wardah.

26 August 2010

Sayang Sayang Sayang....

"Sayang, sayang... kenapa kita tak pernah keluar berdua?
Tengok diorang tu, pergi mana-mana pun berdua je, sweet kan? Kenapa kita tak macam tu?
Kawan honey kan, nak pergi mana-mana mesti boyfriend dia temankan. Bukan setakat PAUN, nak pergi ‘potostet' pun boyfriend dia temankan. Sweet sangat! Romantic couple! Kan? Kan sayang kan? Mesti diorang tak pernah gaduh, sweetnyeee.....
Kenapa sayang tak nak keluar dengan honey,teman honey jalan-jalan, shopping... tak macam boyfriend lain buat kat girlfriend diorang? Sayang malu keluar dengan honey ek? Honey tau la honey tak cantik.... Hmm...."




***IKLAN ABIS, TAPI SEBAB TAK SANGGUP TENGOK CERITA TERSEBUT, TUKAR CHANNEL***


"Ustaz, boleh tak sebenarnya lelaki dan perempuan keluar berdua? Tak kisahlah diorang couple ataupun tidak. Boleh tak? Keluar sebab ada urusan kerja ke, saja-saja ke, tapi tak buat apa-apa. Means tak sentuh-sentuh, just borak-borak je..."


"Hmm... Drama sebelah tadi pun cerita pasal lelaki perempuan keluar berdua jugak".




**** PENONTON TERCENGANG! ****





"Oklah, oklah, ustaz jawab insyaAllah...
Tapi kamu nak ustaz jawab ikut ilmu ke nafsu ke exclusive?"

"Exclusive hape plak tu ustaz?"

"Ok satu-satu ye? Mula-mula,jawapan ikut nafsu dulu. Kalau ikut nafsu, EH, MESTILA BOLEH! BUKAN BUAT APA-APA PUN KAN??!!!?"

"Astaghfirullah terkejut saya, ustaz ni...."

"Hehe... mestila boleh. Kata kamu tadi diorang tak buat apa-apa pun kan? Takpelah, takkan tak boleh keluar berdua kot, nak pergi makan-makan ke, apa ke, ye dak? Lagi pulak kalau ada kerja, ada urusan, apa salahnya berdua, bukannya cakap benda bukan-bukan pun... kan?"


"Err, ustaz tanya saya ke tu? saya nak jawab apa ni? Blurr kejap, heh...."

"Tapi kalau jawab ikut ilmu, Nabi Muhammad SAW ajar kita untuk ‘berjaga-jaga' dalam perhubungan antara lelaki perempuan. Didalam pergaulan sehari-hari antara lelaki dan perempuan. Disebut dalam bab muamalat, ikhtilat. Dalam satu hadith sahih,


Daripada Ibnu Abbas r.a. berkata: Saya mendengar Rasulullah SAW bersabda: "Janganlah seorang lelaki berdua-duaan (khalwat) dengan wanita kecuali bersama mahramnya".



(Hadis Riwayat Bukhari & Muslim)


Di dalam riwayat yang lain,

Daripada Jabir bin Samurah berkata: Rasulullah SAW bersabda: "Janganlah salah seorang daripada kalian berdua-duaan dengan seorang wanita, kerana syaitan akan menjadi ketiganya".



(Hadis Riwayat Ahmad &Tirmidzi dengan sanad yang sahih)


Di dalam surah An-Nur surah yang ke 24 ayat yang ke 30 Allah bagitau,

Katakanlah kepada orang laki-laki yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya; yang demikian itu adalah lebih suci bagi mereka, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang mereka perbuat."


Ayat lepas tu Allah nasihat kaum Hawa pula untuk menjaga pandangan....

"Sedangkan Aisyah, yang digelar Ummul Mukminin, ibu orang-orang mukmin, pun menggunakan tabir untuk menyampaikan ilmu pada para sahabat yang lelaki setelah kewafatan nabi. Para sahabat yang mempunyai iman setinggi gunung, pun mengambil langkah ‘berjaga-jaga' dalam perhubungan antara lelaki perempuan. Bukan menyuruh bertabir, tetapi ‘berjaga-jaga' dengan mengelakkan dari ‘berdua'. Kerana lelaki di zaman sekarang tidaklah lebih hebat dari para sahabat, perempuan pula tidaklah setanding iman Aisyah".


"Berdua pasti akan ada yang ketiga. Syaitan tidak menghasut playboy sahaja, ulama' pun tidak terkecuali. Cuba bagi seorang perempuan duduk dengan seorang ulama'. Mampu beliau tahan 'fitrah'nya selama setahun? Sebulan? Seminggu? Sehari pun masih ragu-ragu jika tiada ikatan yang halal".


"Kalau jawab ikut ‘exclusive', Allah nasihatkan jangan mendekati zina bukan bermaksud jangan berbuat zina. Tetapi Allah bermaksud, jangan ‘pergi ke arahnya'. Sebab? Yang pertama, kamu akan cenderung melakukan zina. Sebab yang kedua,adalah kerana itu akan menimbulkan fitnah".


Cakap-cakap orang...
Apa kata orang bila nampak lelaki perempuan berdua?
Apa terdetik di hati orang yang melihat mereka berdua?
Adakah orang akan tahu mereka berbincang tentang apa?
Adakah orang akan sangka mereka cuma berbual sahaja?


"Yang baik akan bersangka baik dengan mereka, ‘mungkin hal persatuan agaknya'...
Tetapi yang tidak baik, apa yang difikirkan mereka?
Inilah yang Allah nak elakkan, ‘peluang-peluang' untuk orang mengata.' Peluang-peluang' untuk orang berdusta. ‘Peluang-peluang' inilah FITNAH".


"Fitnah ini tidak memberi kesan pada lelaki.
But women? Kita bercakap soal ‘exclusive'. Seorang perempuan, adalah seperti mutiara yang tersimpan kemas. Mahu menikmati ketenangannya, menyentuh emosinya, mendengar kemanjaannya, merasakan kelembutannya, HARUS NIKAH DULU!"


"Kenapa ustaz kata lelaki tidak terkesan dengan fitnah ini? Kerana lelaki bebas untuk ‘touch n go' ".


Sudah jemu? Terpulang untuk tinggalkan, cari sahaja alasan, asalkan dapat yang baru. Yang lama konon-konon masih sayang, tapi di hadapan teman-temannya???
"Perempuan tu ke? Ooh... aku pernah keluar berdua dengan dia dulu. Teman dia pergi shopping."
"Perempuan tu? Alah, senang je nak ajak dia keluar, aku pernah keluar dengan dia dulu..."
"Perempuan tu ke? Haha... Aku dah pernah rasa dah..."
"Perempuan tu? Alah, dia minat aku dulu."
"Perempuan tu??? Nampak je baik tu, bekas aku je dulu tu..."



" EVEN DIA TIPU DAN REKA CERITA SEKALIPUN KAWAN-KAWANNYA BUKANNYA TAHU! "

"Di mana kaum hawa ketika itu untuk membela diri dan martabat??
Di mana maruah, hak exclusive seorang suami terhadap isteri jika sudah begitu nilai diri?
Lelaki... Di depan sahabat tunjuk hebat, konon dialah lelaki terdahsyat, pernah mencairkan wanita-wanita memikat.
Perempuan... Biar dikerat empat, lelaki tersayang itulah yang paling jujur dan hebat.
Perempuan... Biar dikerat empat, ‘kawan baik' itulah tempat dia curhat.
Perempuan... Biar dikerat empat, sering terlupa mana mimpi mana hakikat.


Lelaki selagi belum jadi suami tetap ada peluang untuk ‘berpisah'.
Kalau ditakdirkan berpisah, badan mahupun ruh, apa tinggal untuk bakal suami?
‘Sayang'? Dah bagi kat boyfriend.
‘Keluar berdua'? Dah bagi kat kawan study group.
‘Suara bangun tidur'? Dah bagi kat abang angkat.
‘Body'? Malasnya nak tutup-tutup, rimasnya pakai baju longgar-longgar.
‘Muka makeup'? Tiap-tiap kali dinner kot??? "





**** TERASA PEDAS, TUKAR CHANNEL ****


"Sayang sayang..... sayang sayang sayang?"
" Of course sayang.....sayang saaaaaaaaaaaaaaaaaaaayang sayang!"

(Erk....???? Apakah? Gastric juice is over secreted, help!!! )




**** TUKAR CHANNEL BALIK ****


"Amatlah rugi orang yang sudah sampai kebenaran padanya namun dia menolak dengan perasaan bongkak dan benci".


Allah menyebut didalam al-Quran,

35 : 24. Sesungguhnya Kami mengutus kamu dengan membawa kebenaran sebagai pembawa berita gembira dan sebagai pemberi peringatan. Dan tidak ada suatu umatpun melainkan telah ada padanya seorang pemberi peringatan.


6 : 104. Sesungguhnya telah datang dari Tuhanmu bukti-bukti yang terang; maka barangsiapa melihat (kebenaran itu), maka (manfaatnya) bagi dirinya sendiri; dan barangsiapa buta (tidak melihat kebenaran itu), maka kemudharatannya kembali kepadanya. Dan aku (Muhammad) sekali-kali bukanlah pemelihara(mu).


"Ustaz, lelaki memang semua macam tu ke?"

"Mungkin tak semua, tapi perempuan kena sentiasa berjaga-jaga. Elakkanlah ‘fitnah' kepada diri sendiri. Dan lelaki pula, harus hormat martabat dan darjat wanita, jaga dan bimbing mereka ke jalan yang benar...."


****TUTUP TV*****

26 June 2010

Where Is The Love??

What is love? Love is definitely essential in our life. How much we appreciate love in our life? What can we get from love? Here, I will show you what LOVE is.


Lucky;
Being lucky as a Muslim. Learn the meaning of love in Islam is beautiful. I love Allah, Prophet Muhammad (pbuh), my parents, family and all my Muslim sisters and brothers.


Obey;
Obey the rules in Al-Quran and As-Sunnah, we will surely get the perfect blissful life. There are many things that I learnt in Al-Quran and As-Sunnah, including love. As we know, Islam is a religion that loves peace.


Vow;
Vowing that there is no god but Allah, Muhammad is the Messenger of Allah. Only Allah is The One who we cannot forget. He is always watching us and always cares about us.


Effort;
Love is an effort to get the meaningful life. Always caring and being honest is a vital in love. We need to be caring and honest with our brothers and sisters in Islam and to all people all around the world.

So,that what the love is..If we still ask where is the love,we can find it in one,only ISLAM !!
We Love ISLAM,We Love EVERYONE...

24 June 2010

Shoutul Harokah - Merah Saga (Palestin)



Live As Dignity or Die As Martyr
Is A Bunch of People Who Tries To Defend Their Homeland is Called A Terrorist??
Abdul Aziz Ar-Rantisi-I Prefer APACHE !!
Faris Audah-Syahid when 14 years old
We-?!?!?!?!?!??!?!?!?!?!??!?

10 June 2010

Ujian Keimanan,Ujian Kecemerlangan.....

"Huuh"...Syabab mengeluh panjang..melihat keadaan itu..Tariq segera bertanyakan sahabatnya itu,"mengapa denganmu Syabab??kelihatan resah daripada tadi".."Aku dah tak tahan !!kenapa semua ni mesti terjadi pada aku !!!bukankah aku sudah menjalani tanggungjawab sebagai hamba kepadaNya??manakah keadilah yang disifatkan pada diriNya??"

"Astaghfirullah...kenapa ni Syabab??mempersoal tentang tuhanMu Yang Maha Esa sampai begitu sekali....apa yang terjadi pada dirimu??"Tariq terkesima sebentar melihat keadaan rakannya..

"Pengetualah.tak pernah nak luluskan apa-apa program pun yang pihak BADAR cadangkam ni..penat-penat je aku buat kertas kerja..Lepas tu nak marah-marah pulak bila sakhsiah pelajar teruk...ni semua sebab dialah ni..."

"Takkan sebab tu je??Aku rasa mesti ada satu lagi sebab..yang membuatkan kau marah sangat-sangat ni...apa yang sebenarnya berlaku??"Tariq yang sangsi dengan kenyataan sahabatnya itu menyoal lagi,seperti ada sesuatu yang tidak kena....

"Sebenarnya...memang yang tu pun sebabnya...tapi ada lagi...lepas pergi ke pejabat sekolah tadi aku pergi sebentar ke koperasi..dan aku terjumpa Sumayyah...seperti biasa aku menegurnya..dan..dia memberi satu surat kepadaku...pabila aku membacanya,rasa macam nak menjerit seperti orang gila...Dia kata...dia kata...."Syabab teragak-agak untuk menyambung kalamnya....

Tariq dapat meneka,"Tak payah cakap,aku tahu apa yang dia kata....itu kerana dia dah sedar yang menghampiri zina itu tidak boleh...kau juga tahukan pasal tu??kita baru sahaja bincang dalam usrah minggu lepas..."

"Tapi aku bukan berjumpa berdua-duaan dengannya...Berpegangan tangan pun tak pernah...Takkan itupun dikatakan menghampiri zina??"Syabab mempertahan persepsinya

"Syabab ,tak kiralah kalau kau terlepas semua zina tangan,mata,hidung dan badan...
tapi kau masih tak terlepas daripada satu zina....iaitu zina hati...dan zina hati itulah yang menyebabkan kau menegur Sumayyah tadi...Itu dah dikira zina mulut...lihat,perlahan-lahan syaitan cuba memerangkap kau..tak mustahil lepas ni kau akan jumpa dia berdua-duaan pula....dan lepas tu,..kau akan ditangkap khalwat !!! hehe gurau je.."Tariq cuba untuk menenangkan perasaan Syabab dengan memberitahu keadaan sebenar secara berhikmah..

"Ini juga sebagai ujian padamu,Syabab...Allah masih sayangkan kau...Dia memilih kau untuk keluar daripada kegelapan dan terus meneroka cahaya yang sedang kau terokai...Kau sedang dalam perjuangan mencari Mardhatillah...begitu juga aku...dan Allah melindungi kita daripada ke kancah kemaksiatan..."Tariq menambah lagi...

"Tapi kenapa aku yang diuji??bukankah ramai lagi yang melakukan kesalahan yang sama sepertiku??kenapa hanya aku???"Syabab mempersoal perkara itu..

"Astaghfirullah...Syabab..Kau ingat lagi tak ayat yang dibaca pada program 5 minit bersama Al-Quran pagi tadi? "Ayat ke-2 surah Al-Ankabut

"أَحَسِبَ ٱلنَّاسُ أَن يُتۡرَكُوٓاْ أَن يَقُولُوٓاْ ءَامَنَّا وَهُمۡ لَا يُفۡتَنُونَ (٢) وَلَقَدۡ فَتَنَّا ٱلَّذِينَ مِن قَبۡلِهِمۡ‌ۖ فَلَيَعۡلَمَنَّ ٱللَّهُ ٱلَّذِينَ صَدَقُواْ وَلَيَعۡلَمَنَّ ٱلۡكَـٰذِبِينَ (٣"

“Apakah manusia itu dibiarkan saja mengatakan , “Kami telah beriman, sedangkan mereka tidak diuji ? dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar, dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang berdusta ." (Surah al- Ankabut, ayat 2-3) "

"Lihat Tuhan ingin mengujimu..Dia tahu kau punya keimanan...Dan inilah masanya untuk kau membuktikan keimananmu itu kepada Allah...Redholah dengan ketentuanNya Syabab"sambung Tariq setelah menutup tafsir Al-Quran yang digunakan untuk mencari ayat yang dibacakan tadi..

"Tapi kenapa aku masih tak dapat jugak perkara baik??kenapa pengetua masih tak luluskan program ni ha??salah ke aku nak buat KEM BINA SAHSIAH untuk pelajar-pelajar SMKA Kedah ni??"Syabab mempersoal lagi tentang perkara yang dianggapnya baik untuk ISLAM..

Tariq cuba menjawab"Mungkin ini bukan masanya lagi...Mungkin Allah telah menetapkan tarikh yang sesuai untuk dijalankan program itu..Bersangka baiklah pada Allah..FirmanNya dalam surah Al-Baqarah ayat 216

كُتِبَ عَلَيۡڪُمُ ٱلۡقِتَالُ وَهُوَ كُرۡهٌ۬ لَّكُمۡ‌ۖ وَعَسَىٰٓ أَن تَكۡرَهُواْ شَيۡـًٔ۬ا وَهُوَ خَيۡرٌ۬ لَّڪُمۡ‌ۖ وَعَسَىٰٓ أَن تُحِبُّواْ شَيۡـًٔ۬ا وَهُوَ شَرٌّ۬ لَّكُمۡ‌ۗ وَٱللَّهُ يَعۡلَمُ وَأَنتُمۡ لَا تَعۡلَمُونَ (٢١٦

“Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatau, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.” (Surah al-Baqarah, ayat 216) "

"Allah telah menetapkan segala-galaNya Syabab...Dia tahu yang terbaik buat hamba-hambaNya.."

Kelihatan hilang sedikit resah Syabab mendengar ayat-ayat Al-Quran yang sememangnya menenangkan jiwa....Tapi kemudian dia kembali menyambung"Tapi dah banyak kali jadi macam ni...Kenapa hanya aku je yang mesti menanggung semua kesusahan ni??Hanya aku je dalam Tanzim Qiyadi BADAR yang bersusah-payah...Yang lain nampak relaks jer....tambah-tambah kau.."Syabab melontar luahan hatinya kepada Tariq...

"Masyaallah...Tak baik kau kata macam tu Syabab...Orang lain dalam Tanzim Qiyadi BADAR pun bersusah-payah jugak...Kau mungkin tak nampak usaha dan kesusahan orang lain mungkin sebab kau berusaha lebih sikit daripada kami...Lagipun kau kan setiausaha..Kau dah buat apa yang patut kau buat...Orang lain pun buat apa yang mereka perlu buat...Aku sebagai Exco Ibadah pun buat apa yang aku buat...Bukan nak membangga,cuma nak membetulkan persepsi kau.."Tariq cuba mempertahan dirinya...Dia menyambung lagi,"Aku teringat satu ayat lagi daripada surah Al-Baqarah..Ayat 286

....٢٨٦) لَا يُكَلِّفُ ٱللَّهُ نَفۡسًا إِلَّا وُسۡعَهَا)

“Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.”
(Surah al-Baqarah, ayat 286)

"Allah tahu kau boleh hadapi semua ini...Allah tahu kau ada kekuatan...Sebab tu kau 'dilantik' olehNya untuk menjadi setiausaha BADAR...aku pun yakin dengan kau,Syabab"Tariq memberi harapan pada rakannya..

"Tapi aku dah tak larat...Aku dah tak tahan dengan semua ni..Semuanya tak menyebelahi aku...Semuanya nak menjatuhkan aku saja !!"Kelihatan Syabab mahu menumpahkan airmata jantannya tetapi ditahan..

Tariq terkejut,seraya berkata kembali"Ish,kau ni tak patut langsung kata macam tu...Allah S.W.T. berfirman dalam surah Ali-Imran ayat 139

وَلَا تَهِنُواْ وَلَا تَحۡزَنُواْ وَأَنتُمُ ٱلۡأَعۡلَوۡنَ إِن كُنتُم مُّؤۡمِنِينَ (١٣٩

“Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati,padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman."
(Surah ali-Imran, ayat 139)

"Kau patut yakin Syabab..jangan mengalah..jangan dengar bisikan Azazil Syabab..dialah yang cuba menjatuhkan kau...dialah yang cuba merosakkan keyakinan kau...dialah yang cuba melemahkan kau...Kau boleh hadapinya Syabab..Kau boleh..Kita sama-sama berjuang Syabab..Jangan lupa tu...Tidak ada kekuatan tanpa jemaah...Kau tidak bergerak seorang Syabab..Ramai lagi yang berjuang...dan mereka menghadapi mehnah yang sama denganmu... Dan mereka cuba selesai daripada mehnah itu...Bukan lari daripadanya...Rakan-rakan kita masih ada...Kita tempuhi perjuangan yang sama Syabab...masih ada lagi cara untuk kau keluar dari belenggu kesusahan ini..."Panjang Tariq berceramah sambil memandang tepat pada rakannya..

"Apa caranya??"Syabab mengajukan soalan selepas mendengar ceramah free daripada Tariq..

"Kau ingat tak ayat Surah Al-Baqarah yang terpampang di dinding surau??Allah berfirman

وَٱسۡتَعِينُواْ بِٱلصَّبۡرِ وَٱلصَّلَوٰةِ‌ۚ وَإِنَّہَا لَكَبِيرَةٌ إِلَّا عَلَى ٱلۡخَـٰشِعِينَ (٤٥


“Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang, dan sesungguhnya sembahyang itu amat berat kecuali bagi orang-orang yang khusyuk.” (Surah al-Baqarah ayat 45)

"Solatlah terapi bagi keresahan hati...hanya dengan mengingati Allah hati akan menjadi tenang...Kau mengadulah padaNya...Mintalah pertolonganNya...Menangislah meminta kemudahan daripadaNya..Mudah-mudahan ia dapat menyedarkan kita hanyalah hambaNya yang tidak punya apa-apa...hanya mampu berusaha namun segala ketentuan ada padaNya"Tariq cuba mengingati ayat yang dituturkan oleh Ustaz Assim ketika kuliah maghrib pada minggu lepas...

"Jadi hanya kepada Allahlah kau perlu berharap...Eh,panjang pulak ceramah aku kali ni..tak apalah..Janji kau sedar...Aku rasa ada ayat yang menyebut tentang ini..."Tariq cuba mengingati..

"Ayat 129 surah At-Taubah",tiba-tiba Syabab bersuara...

فَإِن تَوَلَّوۡاْ فَقُلۡ حَسۡبِىَ ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ‌ۖ عَلَيۡهِ تَوَڪَّلۡتُ‌ۖ وَهُوَ رَبُّ ٱلۡعَرۡشِ ٱلۡعَظِيمِ (١٢٩

“Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain daripadaNya.Hanya kepadaNya aku bertawakkal.” (Surah at-Taubah, ayat 129)

"Ayat ni Ustaz Kashfi pernah baca semasa kuliah Ulum Al-Quran kan??"Syabab bertanya kembali.

Alhamdulillah,nampaknya Syabab masih lagi dalam sedar,namun ujian demi ujian yang ditempuhinya membuatkan dia mempersoal sebentar soal keadilan Tuhan..

"Bagus,kan aku dah kata..tak perlu berputus asa...Hanya orang-orang kafir sahaja yang berputus asa..Ini dijelaskan oleh Allah dalam firmanNya

وَلَا تَاْيۡـَٔسُواْ مِن رَّوۡحِ ٱللَّهِ‌ۖ إِنَّهُ ۥ لَا يَاْيۡـَٔسُ مِن رَّوۡحِ ٱللَّهِ إِلَّا ٱلۡقَوۡمُ ٱلۡكَـٰفِرُونَ (٨٧...


“. .dan janganlah kamu berputus asa daripada rahmat Allah.Sesungguhnya tiada berputus asa daripada rahmat Allah melainkan kaum yang kafir.” (Surah Yusuf, ayat 87)

Tariq terus cuba meyakinkan Syabab...

"Betul tu,Tariq"..Syabab bersuara kembali.."Ini semua bukan salah kau,bukan salah pengetua dan bukan salah siapa-siapa...Ini semua hanya kesilapan aku,hambaNya yang lemah"...Airmata Syabab tiba-tiba jatuh..Syabab memegang bahu Tariq...Memandang tepat ke matanya.."Tariq,terima kasih sebab mengingatkan aku yang terlupa selama ini...Sesungguhnya amat berharga kata-katamu,dan amat berguna ayat-ayat Al-Quran sebagai pengingat diriku kepada Allah...Sudikah kau membantuku dalam perjuangan??"

"Aku memang sentiasa membantu kau,Syabab..Bersama rakan-rakan kita yang lain...Ingat,Tidak ada kekuatan tanpa Jemaah !!sebatang kayu mudah untuk dipatahkan tetapi seberkas lidi amat susah untuk diapa-apakan...Syabab,bukan ke Akh Murabbi kata nak buat usrah petang ni??Tariq kembali menyoal..."

"Betul,jadi apa yang kau tunggu lagi...Azan pun sudah dikumandangkan oleh Muslih di surau..Jomlah kita sembahyang dulu...Lepas tu kita pergi berjumpa dengan Akh Murabbi..." Syabab keluar daripada dorm tanpa menoleh...Sambil diikuti oleh Tariq,mereka melangkah berdua menuju ke surau hanya untuk satu tujuan dan satu harapan,MENCARI REDHA ALLAH !!



`````(إِنَّ ٱللَّهَ ٱشۡتَرَىٰ مِنَ ٱلۡمُؤۡمِنِينَ أَنفُسَهُمۡ وَأَمۡوَٲلَهُم بِأَنَّ لَهُمُ ٱلۡجَنَّةَ(١١١‌`````


“Sesungguhnya Allah telah membeli daripada orang-orang mukmin, diri dan harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka.” (Surah at-Taubah, ayat 111)

`````````````````````````````````````````````````````

06 June 2010

Facebook : Penghubung Ukhwah atau Pemutus Ukhwah?!?



Facebook,satu laman sosial yang tidak asing lagi bagi sekalian makhluk di muka bumi ini.Bahkan katakan saja pada siapa-siapa nescaya mereka mengetahui akan kewujudannya.Daripada seorang Add Imagepekerja kolar putih mahupun pelajar sekolah,semuanya mengenali akan laman sosial yang dicipta oleh Mark Zuckerberg,seorang pemuda berbangsa Yahudi.


Facebook digunakan khususnya untuk menghubungkan sanak saudara yang dah lama tak dihubungi(ataupun tak dapat dihubungi ),sehinggalah kepada mencari teman dan sehingga berlaku medan peperangan politik bahkan sehingga berlaku penyelewengan identiti serta kecurian identiti dan menyebabkan 'identity crisis',di mana seseorang yang tidak bersalah tiba-tiba dipersalahkan atas sebab kesalahan orang yang menyalahgunakan identiti dirinya.



Berhubung dengan konteks pelajar sekolah,Facebook menjadi penghubung dengan rakan-rakan sebaya menggantikan telefon bimbit.Penggunaan Facebook dilihat lebih memberansangkan kerana tidak perlu membeli 'topup' dan mengecas komputer sepertimana perlu dilakukan pada telefon bimbit.


Namun begitu, terdapat segelintir daripada mereka yang menggunakannya untuk mencari pasangan atau kekasih halal (walaupun tak dapat pengiktirafan JAKIM/ibubapa/ibubapa mertua).Di kalangan mereka juga ada yang menggunakan Facebook untuk mengutuk rakan-rakan masing-masing.Cara ini dilakukan dengan mencari bahan ( gambar/video dsb.) yang berkaitan dengan individu tersebut kemudia di'tag' individu itu beserta dengan komen-komen tidak diingini.Cara ini dikhuatiri boleh memutuskan atau merosakkan hubungan ukhwah di mana tujuan Facebook sebenarnya sebagai penghubung silaturrahim antara sahabat handai dan sanak saudara.


Individu yang dikutuk akan terasa satu kesakitan yang amat (biasanya kalau dia itu manusia) di mana perbuatan kutuk itu akan dibalas dengan satu tindakan di luar jangkaan.Kemungkinan boleh menyebabkan kecederaan yang serius di bahagian hati (pada individu tersebut) dan di bahagian abdomen(pada individu yang mengutuk).

Bagi pelajar perempuan pula,perbuatan meletak gambar(samaada secara bersendirian atau bersama rakan-rakan) dengan cara 'posing maut abes' pula dikhuatiri akan menimbulkan fitnah.Juga boleh mnyebabkan pencemaran pada maruah di mana berkemungkinan gambar-gambar tersebut diambil oleh pelajar-pelajar lelaki (sekali lagi,pelajar-pelajar lelaki !!!)dan disimpan di dalam telefon bimbit atau pendrive.

Mereka boleh melakukan apa-apa sahaja dengan gambar tersebut.Samaada dengan meng'ushar'nya tiap-tiap malam sebelum tidur atau memperlihat kepada rakan-rakan lain,secara tidak langsung akan menyebabkan individu yang memiliki gambar tersebut mendapat dosa.Ini kerana telah diketahui wanita yang memperhias dirinya untuk diperlihat kepada selain suami dan ibubapanya sahaja adalah berdosa.

Jadi tindakan bijak yang boleh diambil ialah membuang terus semua gambar-gambar tersebut, atau untuk memudahkan dikenali hanya meletakkan satu sahaja gambar (lebih elok secara beramai-ramai) atau boleh 'private'kan folder gambar tersebut.''Jika gambar-gambar tersebut diambil oleh individu luar ia menjadi lebih marabahaya kerana berkemungkinan lebih besar gambar-gambar tersebut akan diedit dan di'super-impose'kan untuk dijadikan bahan-bahan lucah dan sebagainya (inilah yang terjadi pada artis-artis Malaysia yang beragama Islam sekarang ni !!)

Justeru,demi menyelamatkan ukhwah dan maruah,gunalah Facebook dengan sebetulnya dan jangan (sekali lagi, JANGAN !!!) menyalahgunakannya untuk keseronokan yang nyata akan membawa malapetaka.Ingat,Facebook adalah sebagai PENGHUBUNG UKHWAH,bukan PEMUTUS UKHWAH !!!!!


Sesungguhnya orang-orang yang beriman itu adalah bersaudara, maka damaikanlah di antara dua saudara kamu (yang bertelingkah) itu dan bertakwalah kepada Allah supaya kamu beroleh rahmat. (Surah Al-Hujuurat : 10 )

Wallahu'alam.........

Mencari Yang Maha Satu

Mencari Yang Maha Satu => UNIC ft. Cat Farish (Nasyid+Rap=NaRap )^_^


Terkapai-kapai diri dihanyut arus waktu
Kegelapan hati yang sering buat ku keliru
Dalam menguji pergolakan emosi diri
Tak siapa tahu ada yang memerhati

(Ku cari yang Maha Satu itu yang ku tuju)

Di dalam menjalani tiap dugaan yang diberi
Membawa pengertian hidup yang abadi
Tanpa perlu menipu diri sendiri
Yang menjadi lumrah duniawi

Seandainya ada yang memberi ruang
Akan ku baiki setiap kekurangan
Oleh itu diriku memerlukan
Petunjuk dariMU oh Ilahi

(Kau yang Maha Satu)

Diriku kini masih tercari-cari
Jawapan di setiap persoalan ini
Ku akui kesalahan buat segalanya
Gelap jadinya ku trima seadanya

(rap)
Ku cari terus ke situ
Itulah belenggu hidupku
Terangilah gelap hatiku
Ku pohon restu dariMU

Akan ku baiki setiap kekurangan
Oleh itu diriku memerlukan
Petunjuk dariMU oh Ilahi

(Kau Yang Maha Satu)

Agar tidak tersilap langkahku
Tiba-tiba berbisik namaMu oh Ilahi
Terdetik di hatiku untuk sujud ke pangkuanMu
Memohon ampun dariMu

Tak seharusnya ku tergoda lagi
Dunia ini yang sesat membuntukan jiwaku
Kini ku mengakui keagunganMu
Yang membuat ku sedar siapa diriku ini

U.N.I.C.C.A.T

(rap)

Tak semua lahir sempurna
Tak semua lurus jalannya
Bermulalah cerita yang dijadikan cerita
Dengan izin Yang Maha Esa
wujud aku cinta dan cita
Segala yang ada bermula dari Maha Esa
Aku akui ada langkah serongku taklah hasratku setajam itu
Yang amat kurisau lidah hujan di banjiri
Fitnah melilau-lilau
Oh Tuhan lindungilah dia dari kata jahatnya itu
Doa-doa dipohon sentiasa setiap masa
Ampunilah dosa-dosa semasa laluku ke sana
Dewasakan pemikiranku yang tak semegah mana
Salah silap ku berkarya tak pernah ku salah guna
Kau Yang Maha Satu (4x)


***Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu (Muhammad) tentang Aku, maka sesungguhnya Aku dekat. Aku kabulkan permohonan orang yang berdoa apabila dia berdoa kepada-Ku. Hendaklah mereka itu memenuhi (perintah)-Ku dan beriman kepada-Ku, agar mereka beroleh kebenaran. (Al-Baqarah : 186)***

18 March 2010

Cinta Yang Pasti.....







Remaja selalunya dikaitkan dengan cinta...Amat pelik jika dilihat seseorang yang memegang gelaran remaja tidak mempunyai perasaan ingin bercinta dan dicintai....Tidak ada keinginan untuk berkenal-kenalan (kononnya) dan berhubungan samaada secara SMS ataupun surat ( baru romantik ) dengan sahabat lain yang berlainan jantina...

Adakah Islam membunuh terus naluri cinta ?? Adakah Islam langsung tidak memberi peluang kepada seseorang untuk merasakan perasaan cinta ?? Adakah Islam ini terlalu kejam, pabila mengekang seseorang itu daripada bercinta ??

Bukan begitu...Islam adalah agama yang syumul...Segalanya sudah ditetapkan oleh syari'at supaya manusia tidak terus tenggelam pada bisikan dunia...Cinta yang diimpikan semasa remaja cuma fatamorgana yang tidak kekal...Cuma mainan remaja yang dibisik oleh hawa nafsu dan syaitan yang cuba menarik setiap bani Adam untuk bersamanya di neraka....

Cinta remaja sering membuatkan kita menipu diri sendiri....Cuma setakat menelefon dan menghantar mesej dan surat,bukannya sampai berjumpa berdua-duaan di taman bunga atau pun bersekedudukan di rumah mak mentua...

Firman Allah S.W.T:
٣١) وَلَا تَقۡرَبُواْ ٱلزِّنَىٰٓ‌ۖ إِنَّهُ ۥ كَانَ فَـٰحِشَةً۬ وَسَآءَ سَبِيلاً۬

Dan janganlah kamu menghampiri zina, sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang jahat (yang membawa kerosakan).


Sedangkan mendekati zina pun sudah ditegah...Apatah lagi berzina...Mengapa Allah kata 'JANGAN' kamu 'MENDEKATI ZINA'....Mengapa tidak dikatakan 'TIDAK PATUTLAH KAMU MENDEKATI ZINA' atau 'TIDAK BAIK KAMU MENDEKATI ZINA'?? Ini kerana Islam telah menegaskan bahawa mendekati zina itu haram hukumnya,sama sahaja seperti berzina.... Daripada asyik menelefon kekasih pujaan itulah akan menaikkan keinginan nafsu untuk berjumpa..

Sesungguhnya perkara yang mendekatkan diri itu ada 6 :
  • ( Tengok) نظرة

-Zina itu bermula apabila seseorang itu tertarik kepada pasangan yang berlainan jantina dengannya


  • (Senyum)فسامهم

-Seterusnya senyuman diukir untukmenarik perhatian masing-masing

  • (Memberi Salam) فسلام

- Salam diberi sebagai tanda memulakan hubungan



  • (Bercakap Kosong) فكلام

-Setelah mengenal hati budi masing-masing(ye ke?),seringkali mnelefon dan menghantar mesej yang semuanya dipenuhi dengan cakap kosong dan angan-angan cinta

  • (Berjanji)فموعدون

- Mula mengikat janji untuk berjumpa untuk mengenali dengan lebih dekat dan melepaskan rindu di hati


  • (Berjumpa) فلقاءون

-Dan satu perjumpaan diadakan berdua-duaan (tiga sebenarnya) maka akan berlakulah zina di mana nafsu tidak mampu menahan amarah, disinilah permulaan zuriat dibesarkan di longkang...Di sinilah permulaan tergadai segala kehormatan diri...Disinilah permulaan untuk melepaskan nafsu yang tidak pernah kenal kepuasan dan maruah diri....

Zina bukan sahaja menggadai kehormatan diri..Malah kehormatan agama, masyarakat dan ibubapa...Mahukah kamu untuk memalit najis yang hina di muka ibubapa setelah mereka membesarkan kamu ibarat menjaga sebutir permata yang berharga??

Bukan masanya lagi untuk kita bercinta...Perjuangan dan perjalanan masih jauh dan kita masih mentah untuk melalui alam percintaan....Percintaan yang sebenar bermula apabila melangkah ke gerbang perkahwinan....Carilah cintaNya yang menjanjikan kemanisan di dunia dan kelebihan di akhirat...Cinta kepada makhluk ciptaanNya merupakan satu fitrah yang tidak boleh dielak oleh seseorang yang bergelar manusia..Sedang Adam pun berasa sunyi tanpa kehadiran Hawa?? Apa yang tidak ada di syurga??

Wallahu'alam...

17 March 2010

Asas Remaja Islam >> Persediaan Menghadapi Mehnah Tribulasi...

Kejatuhan Empayar Islam bermula dengan kejatuhan empayar Turki Uthmaniyyah....Di mana Mustafa Kamal Attartuk mula menyuntik budaya barat dan membuang Islam sebagai agama rasmi pabila tentera barat mula memasuki Turki untuk memulakan langkah 'menyeludup' masuk budaya kafir untuk menghancurkan Islam di sana,selepas mencapai kegemilangan khususnya apabila Sultan Muhammad Al-Fateh berjaya menakluki Konstantinopel, di mana sebaik-baik raja dan sebaik-baik tentera akan mencapai kemenangan di sana.....


Macapada ini, budaya itu sudah mula menjangkiti remaja-remaja di Malaysia.....Realitinya, budaya ini disebabkan kurangnya persediaan untuk menjadi Islam di kalangan umat Islam itu sendiri.....Tanpa pengetahuan asas tentang agama yang diredhai Allah,mana mungkin seseorang itu melepaskan keseronokan yang dijanjikan......dan pengaruh itu dilihat cukup hebat merebak di kalangan remaja Islam khususnya Melayu,di mana mereka inilah yang akan memegang tampuk kepimpinan yang akan meneruskan perjuangan berlandaskan Al-Quran dan As-Sunnah..

Namun tanpa asas-asas untuk menjadi seorang (remaja khususnya) Islam...Mana mungkin kepimpinan masa akan datang akan menjadi seperti yang diharapkan....Malahan mungkin akan menjadi sebaliknya yang boleh dijangka.....

Ibarat sebatang pokok sebagai seorang muslim,akarnya semestinya menjadi akidah yang perlu dipegang kuat oleh seorang muslim...Sama seperti akar tunjang yang mampu mencengkam kuat pokok-pokok yang besar,begitulah jua seseorang itu perlu memegang akidah Islamiyyah sebagai tunjang kehidupannya....


Manakala batang pokok pula boleh diibaratkan sebagai syari'at di mana setiap orang yang memegang akidah Islamiyyah mesti menjalankan kehidupan dengan teratur dan berlandaskan syari'at yang ditetapkan oleh Allah,melalui panduan Al-Quran dan Hadis.....


Seseorang Muslim itu juga mempunyai banyak cabang dan jalan yang boleh dipilih,sama seperti ranting pokok yang bercabang,samaada cabang atau jalan yang Diredhai atau Dimurkai....



Pokok diibaratkan sebagai seorang muslim,di mana akar menjadi akidahnya,batang menjadi syariat,dan ranting sebagai jalan yang dipilih samaada diredhai atau dimurkai dan buah pula digambarkan sebagai akhlak seseorang itu apabila telah disuburi dengan baja ilmu secara istiqamah....



Setelah memilih cabang dan jalan yang dikehendaki,Jika jalan itu adalah jalan yang diredhai, Maka pokok seseorang Muslim itu akan mengeluarkan daun yang cantik dan buah yang ranum dan masak.....Daun yang muda diibaratkan sebagai masa muda atau remaja di mana seseorang itu perlu menggunakannya untuk beribadat sebelum hari tua di mana pada masa itu sudah banyak kelemahan dan kekurangan tenaga datang menjelang......

Daun ibarat masa muda yang perlu digunakan dengan sebaiknya,sebelum masa tua yang diibaratkan daun-daun kering yang tidak punya banyak manfaat menjelang

Buah yang ranum dan masak pula menggambarkan akhlak yang baik....Di mana pokok seseorang itu telah disemai dengan baja ilmu untuk memandu kehidupan seseorang itu dengan lebih sempurna....Istiqamah amat perlu untuk menyemai baja ilmu ini supaya pokok tidak mati kerana kekurangan zat...Keadaan ini diibaratkan diri seseorang itu kerana jika tidak berterusan mencari dan menuntut ilmu untuk membuahkan akhlak yang baik dan bagus,sudah tentu hati akan mati atau mudah terpengaruh dengan serangan-serangan serangga-serangga perosak.....


Konklusinya,sesungguhnya hidup ini penuh dengan mehnah ujian dan serangan pemikiran yang cuba untuk menghancurkan akidah yang menjadi asas seseorang untuk menjadi muslim.............


Sehubungan dengan itu,tidak sepatutnya kita meninggalkan syariat dan panduan yang sudah Rasulullah S.A.W. katakan bahawa tidak sesat barangsiapa yang mengikutnya,iaitu Al-Quran dan As-Sunnah.....



وَلَن تَرۡضَىٰ عَنكَ ٱلۡيَہُودُ وَلَا ٱلنَّصَـٰرَىٰ حَتَّىٰ تَتَّبِعَ مِلَّتَہُمۡ‌ۗ قُلۡ إِنَّ هُدَى ٱللَّهِ هُوَ ٱلۡهُدَىٰ‌ۗ وَلَٮِٕنِ ٱتَّبَعۡتَ أَهۡوَآءَهُم بَعۡدَ ٱلَّذِى جَآءَكَ مِنَ ٱلۡعِلۡمِ‌ۙ مَا لَكَ مِنَ ٱللَّهِ مِن وَلِىٍّ۬ وَلَا نَصِيرٍ (١٢٠


Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak sekali-kali akan redha atau suka kepadamu (wahai Muhammad) sehingga engkau menurut agama mereka (yang telah terpesong itu). Katakanlah (kepada mereka): "Sesungguhnya petunjuk Allah (agama Islam) itulah petunjuk yang benar". Dan demi sesungguhnya jika engkau menurut kehendak hawa nafsu mereka sesudah datangnya (wahyu yang memberi) pengetahuan kepadamu (tentang kebenaran), maka tiadalah engkau akan peroleh dari Allah (sesuatupun) yang dapat mengawal dan memberi pertolongan kepadamu. (120)

26 February 2010

Kami Dah Remaja !!!

Usia tahun ini sudah mencecah 15 tahun.....Ini menandakan satu permulaan baru buat semua pejuang-pejuang agama bagi mematangkan fikiran supaya Islam tidak lagi dipijak dan dihina oleh Yahudi dan Nasrani.....Sudah tiba satu masa yang amat mencabar,di mana di sinilah permulaannya iman akan dibentuk dengan akidah dan akhlak digauli dengan ramuan ibadah serta bi'ah yang solehah.....

Remaja-remaja yang berusia 15 tahun,bukan ini masanya untuk kita mencari teman hidup yang difikirkan sesuai....Waktu ini syaitan dan iblis menyolek muka dan mata kita supaya tertarik kepada kecantikan dan kechomelan makhluk ciptaan Tuhan.....Masa ini nafsu menyuruh kita supaya melakukan sesuatu perkara yang membolehkan kita mendapat perhatian dan pujian....

Sedang Yusuf yang digoda oleh Zulaikha yang menggoda pun tidak langsung tertarik hatinya untuk melakukan zina...Inikan kita yang bertaraf hina....Rata-rata melakukan ibadah untuk mengharapkan pujian dan perhatian,bukan mengharapkan pahala....Rata-rata melakukan kebaikan supaya dipandang bagus bukannya mencari redha Allah.....

Syaitan dan Nafsu bergembira atas tindakan remaja-remaja ini yang mengacau puteri chomel dan mengorat putera kacak.....Syaitan dan Nafsu juga tentu sedang bergembira atas kejayaan mereka menyelimuti remaja-remaja ini supaya tidak bangun menunaikan solat Subuh berjemaah...Syaitan dan Nafsu juga amat gembira apabila melihat Rumah Allah dibunyikan di dalamnya umpatan-umpatan serta perkataan-perkataan yang membuang masa.....

Remaja-remaja ini mesti sedar mereka sebenarnya sedang menempuh lautan yang berombak dan bergelora.....sudah tiba masanya untuk menaikkan layar supaya tidak tenggelam dibawa oleh fitnah dunia.....sudah tiba masanya untuk berlayar lebih jauh dengan kapal TAKWA dan layar IMAN untuk mencari pelabuhan REDHA....sudah tiba masanya merebut dan menjala ikan-ikan PAHALA bukannya merelakan diri ditelan dengan jerung DOSA.....

Adakah boyafriend dan gilafriend sudah patut dimiliki oleh semua remaja-remaja??Jawapannya sudah tentu sekali tidak....Mengapa??Salahkah bercinta???Cuma setakat hendak berkenalan dengan mendalam??Bukannya sampai berpegangan tangan ataupun bercium-ciuman???

Bukan begitu wahai remaja-remaja....Islam tidak menghalang benih-benih cinta ditanam di setiap diri insan....Namun sekarang kita masih remaja...Amanah yang diberikan bukannya disuruh menghampiri zina....Tetapi berusaha,belajar,berdakwah dan beribadah sehingga berjaya....Jangan terus hanyut dalam noda dunia yang penuh sengketa dan pura-pura......

Sampai masanya kita bangkit wahai remaja-remaja !!!!Kita berjuang sehingga Masjidil Aqsa dibebaskan....Kita berjuang sehingga fitnah Dajjal dapat kita tewaskan....Kita berjuang sehingga dapat menjadi penghuni di dalam syurga yang penuh dengan kenikmatan....

Bukannya kita perlu mencari publisiti murahan....Dengan mengacau dan mengorat makhluk chomel dan kacak ciptaan Tuhan......Bukannya dengan meninggalkan sunnah yang nabi wariskan...Dengan alasan tidak bersedia ataupun malas melakukan....Bukan dengan mengambil remeh dan memandang enteng kepada ibadat dan amalan yang dilakukan....Macamlah confirm syurga seperti Saidina Uthman bin Affan.....Bukan dengan meninggalkan Al-Quran...Kitab suci yang dipelihara kesucian...

Remaja !!! Kita selalu dan marah apabila kita diaibkan di depan orang ramai....Tetapi kita tidak fikir akan malu mengaibkan diri sendiri di depan Allah dan di tepi malaikat...Jadi remaja.... sedarlah dan bangun perjuangkan Islam....Teruskan perjuangan sehingga nyawa bercerai dengan badan....Carilah ilmu dan perangi godaan nafsu....kata mahu Islam maju tetapi masih malas baca buku !!!

Remaja !!! Ini bukan sekadar peringatan....Ambil ia sebagai panduan.....Untuk menjadi orang cemerlang pada masa hadapan....Bukan sampah masyarakat yang tidur di dalam longkang....
Jadikan ia sebagai pedoman.....Teruskan perjuangan demi ISLAM !!!!

"Bukankah Aku telah perintahkan kamu wahai anak-anak Adam,supaya kamu jangan menyembah Syaitan!!Sesungguhnya ia musuh yang nyata bagi kamu.Dan(Aku perintahkan): Hendaklah kamu menyembahKu;inilah jalan yang lurus.Dan sesungguhnya Syaitan itu telah menyesatkan golongan yang ramai di antara kamu;(setelah kamu mengetahui akibat mereka)maka tidakkah sepatutnya kamu berfikir dan insaf?"-Yaasin : 60-62

Khutbah Terakhir Rasulullah S.A.W.

Sempena Maulidur Rasul,mari kita sama-sama hayati isi khutbah terakhir yang disampaikan oleh Rasulullah S.A.W. sebelum baginda wafat..Ingatlah bahawa tidak akan sesat barangsiapa yang berpegang pada Al-Quran dan sunnah Nabinya.Memantapkan Ukhwah,Memperkasa Ummah...

Ketika Rasulullah mengerjakan ibadah haji yang terakhir, maka pada 9 Zulhijjah tahun 10 hijarah di Lembah Uranah, Bukit Arafah, baginda menyampaikan khutbah terakhirnya di hadapan kaum Muslimin, di antara isi dari khutbah terakhir Rasulullah itu ialah:

"Wahai manusia, dengarlah baik-baik apa yang hendak kukatakan, Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini. Oleh itu, dengarlah dengan teliti kata-kataku ini dan sampaikanlah ia kepada orang-orang yang tidak dapat hadir disini pada hari ini.

"Wahai manusia, sepertimana kamu menganggap bulan ini dan kota ini sebagai suci, anggaplah jiwa dan harta setiap orang Muslim sebagai amanah suci. Kembalikan harta yang diamanahkan kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak. Janganlah kamu sakiti sesiapapun agar orang lain tidak menyakiti kamu lagi. Ingatlah bahawa sesungguhya kamu akan menemui Tuhan kamu dan Dia pasti membuat perhitungan di atas segala amalan kamu. Allah telah mengharamkan riba, oleh itu, segala urusan yang melibatkan riba dibatalkan mulai sekarang.

"Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu. Dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar, maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak mengikutinya dalam perkara-perkara kecil.

"Wahai manusia sebagaimana kamu mempunyai hak atas isteri kamu, mereka juga mempunyai hak ke atas kamu. Sekiranya mereka menyempurnakan hak mereka ke atas kamu, maka mereka juga berhak diberikan makan dan pakaian, dalam suasana kasih sayang. Layanilah wanita-wanita kamu dengan baik dan berlemah-lembutlah terhadap mereka kerana sesungguhnya mereka adalah teman dan pembantu kamu yang setia. Dan hak kamu atas mereka ialah mereka sama sekali tidak boleh memasukkan orang yang kamu tidak sukai ke dalam rumah kamu dan dilarang melakukan zina.

"Wahai manusia, dengarlah bersungguh-sungguh kata-kataku ini, sembahlah Allah, dirikanlah solat lima waktu, berpuasalah di bulan Ramadhan, dan tunaikanlah zakat dari harta kekayaan kamu. Kerjakanlah ibadah haji sekiranya kamu mampu. Ketahuilah bahawa setiap Muslim adalah saudara kepada Muslim yang lain. Kamu semua adalah sama; tidak seorang pun yang lebih mulia dari yang lainnya kecuali dalam Taqwa dan beramal saleh.

"Ingatlah, bahawa kamu akan menghadap Allah pada suatu hari untuk dipertanggungjawabkan diatas segala apa yang telah kamu kerjakan. Oleh itu, awasilah agar jangan sekali-kali kamu terkeluar dari landasan kebenaran selepas ketiadaanku.

"Wahai manusia, tidak ada lagi Nabi atau Rasul yang akan datang selepasku dan tidak akan lahir agama baru. Oleh itu wahai manusia, nilailah dengan betul dan fahamilah kata-kataku yang telah aku sampaikan kepada kamu. Sesungguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara, yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya, nescaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya. Itulah Al-Qur'an dan Sunnahku.

"Hendaklah orang-orang yang mendengar ucapanku, menyampaikan pula kepada orang lain. Semoga yang terakhir lebih memahami kata-kataku dari mereka yang terus mendengar dariku. Saksikanlah Ya Allah, bahawasanya telah aku sampaikan risalah-Mu kepada hamba-hamba-Mu."

Rasulullah-Hijjaz

Rasulullah dalam mengenangmu
Kami susuli lembaran sirahmu
Pahit getir pengorbananmu
Membawa cahaya kebenaran

Engkau taburkan pengorbananmu
Untuk umatmu yang tercinta
Biar terpaksa tempuh derita
Cekalnya hatimu menempuh ranjaunya

Tak terjangkau tinggi pekertimu
Tidak tergambar indahnya akhlakmu
Tidak terbalas segala jasamu
Sesungguhnya engkau rasul mulia
Tabahnya hatimu menempuh dugaan
Mengajar erti kesabaran
Menjulang panji kemenangan
Terukir namamu di dalam Al-Quran
Rasulullah kami umatmu
Walau tak pernah melihat wajahmu
Kami cuba mengingatimu
Dan kami cuba mengamal sunnahmu

Kami sambung perjuanganmu
Walau kita tak pernah bersua
Tapi kami tak pernah kecewa
Allah dan rasul sebagai pembela

11 February 2010

Sambutlah Valentine....

SAMBUTLAH VALENTINE SEMPENA KEJATUHAN ISLAM DI SEPANYOL !!!



Hari Valentine semakin menghampiri. Mawar merah yang bakal diberikan oleh kekasih hati sudah sentiasa terbayang-bayang di mata.


"Terasa begitu indah hidup ini bila ada insan yang meletakkanku sebagai permaisuri di hati…"


Begitulah indahnya perasaan orang yang sedang berkasih-sayang tiap kali 14 Februari muncul. Memadu kasih di taman bunga,mengikat janji setia,kononnya ingin bersama sampai ke syurga,syaitan pun turut serta,seronok melihat hasutan dan godaannya berjaya,diikuti oleh remaja-remaja Islam di Malaysia,yang merayakan 14 Februari,hari kekasih sedunia...

Tanpa disedari, rupa-rupanya budaya menyambut Hari Valentine mempunyai sejarah hitam disebaliknya. Valentine Day adalah suatu perayaan yang berdasarkan kepada pesta jamuan "supercalis" bangsa Romawi kuno di mana setelah mereka masuk agama Nasrani (Kristian), maka berubah menjadi acara keagamaan yang dikaitkan dengan kematian St. Valentine.

Mengikut beberapa sumber, Valentine adalah nama bagi seorang paderi Kristian yang giat menyebarkan agama tersebut di Rom ketika pemerintahan Raja Rom yang bernama Claudius II. Pada masa pemerintahannya, Claudius II telah memenjarakan orang-orang Kristian kerana mengamalkan agama yang bertentangan dengan agamanya. Oleh kerana Valentine seorang penyebar agama Kristian, beliau juga telah ditangkap, diseksa dan akhirnya dihukum bunuh pada 14 Februari. Orang-orang Kristian menganggap bahawa Valentine merupakan seorang yang mulia kerana sanggup berkorban dan mati demi kasih sayangnya terhadap agama Kristian dan penganut-penganutnya. Dia disamakan dengan Jesus yang kononnya mati kerana menebus dosa yang dilakukan oleh kaumnya. Valentine bagi penganut agama Kristian adalah lambang kasih sayang sejati diantara seorang hamba dengan Tuhannya dan sesama manusia. Dikatakan juga bahawa ketika di dalam penjara, beliau telah jatuh cinta dengan anak salah seorang pegawai penjara dan sebelum dibunuh, beliau sempat menulis sepucuk surat cinta kepada gadis tersebut yang bertulis "From your Valentine".

Terdapat juga pendapat yang menyatakan bahawa Valentine adalah sempena hari kejatuhan kerajaan Islam Sepanyol. Paderi St. Valentino telah mengumumkan hari tersebut sebagai hari kasih sayang kerana padanya Islam adalah ZALIM! Tumbangnya Kerajaan Islam Sepanyol dirayakan sebagai Hari Valentine.

Semoga anda semua mengambil iktibar!!! Mengapa kita ingin menyambut Hari Valentine ini padahal ia adalah hari jatuhnya kerajaan Islam kita di Sepanyol...

16 January 2010

Menghitung Hari.....

assalamualaikum..pembuka kata..
bismillahirrahmanirrahim pembuka bicara...

A; ngh wat per 2??
B; STUDY r...nk pekse dh..next week nie.....
A; ye kew?? awlnyer... pekse pa??
B; peksa ujian bulnan 1..kene cover
bnyk sgt topik taw..tk dolh bnyk sgt..tp..kire bnyk gak ah..sume form 1 n form
2...
A; oouh...paham dh...hmm..
B; asal kol???
A; tk dok gapo
ah...:(
B; tipu...?? napa??
A; dok eh...nk gtaw nieh...
B; gtaw
pa???
A; aik?? dh lupe ka??
B; lupe pa???
A; hmm...tulh..khusyuk
sgtstudy..tp..bgus lh tu...
B; ok ok..maaf..tp napa???mksd sye..ade pa??
A; hehe...tklh..nk gtaw... ari nie bday faiz...
B; ouh...lupe
plak...naseb baik hang gtaw..cek lupe lh...
A; same2..

Salam 15
tahun..
SEmoGA panJAng UmuR n MuRAh ReZeki sErta diRedHai AllAh seLAlu...

MogA Hari berSEjaRAh iNI memBUka PinTu baRU unTUk LebIH mnCari
kEreDhaaNNya..
uDu;laKa bittauFiQ waNNajAh...
ManJAdDa WajADa WAmaN
zaRaA' haSAd...

StuDY stUdY gaK...pekSE pEkSE gak..IbaDaH jgN luPe...
NIkMAt iMaN, IsLAm..keSiHAtan n maSA lAapAng jage ye...

AllAH sWt
meNURunkN peTIr daN kilat..namUn manUsia tdaK brsyukuR..

mnGaPe?? sDNGkn
di sBaLIk peTiR daN kilAt iTulh tErjaDinye..pLAngi yG amAt caNtek...


JiKA UjiAn dn RintNGan MLanDE dIrI...ruJuklh AL QUrAn..NOveL yg
PaliNg inDAh...insyaAllah

mngape n mngpe aku diuji???

''apakah
manusia akn dibiarkan hnye dgn mngtakn''aku telh beriman''dan mereka tidak
diuji''

''dan sungguhnye Allah tlh mnguji org-org yg sblum mereka..dan
past hnye Allah yg mngthaui org2 yg benar dan orng2 yang fasik''



Al Ankabut;2-3



mengape ujian seberat ini??/harus
kupikul??

''Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan
kesanggupannya..Dia mndapat pahala dari kebajikannya dan dia mendapat dosa dari
kejahatannya........''



Al Baqarah;286


maafkn ana
kalu trsalah kate....
ape pun..salam eidulmilad yg ke khomsah a'shara
wallahua'lam
wassalam.....

Ini merupakan salah satu ucapan,atau mungkin salah satu peringatan.......yang dihantar oleh sahabat ana....Alhamdulillah,mengingatkan diri ini bahawa hayat anda semakin berkurang.... Mengapa berkurang?bukan bertambah ke??Tidak....

Bahawa daripada tanahlah manusia dicipta,kepada tanahlah manusia kembali dan daripada tanah itu pula manusia dibangkitkan....Merenung kembali persoalan ini.... tidak seharusnya gembira menerima banyak ucapan harijadi,bahkan sepatutnya bersyukur kerana masih diberi peluang oleh Ilahi,untuk terus berjuang di muka bumi ini.....

Selangkah....demi selangkah....masa yang lalu tidak akan kembali....perjuangan bukannya terhenti di sini...Ya Allah,pimpinlah hambamu ke jalan yang lurus....Jalan yang dilalui oleh para nabi,para siddiqin,para syuhada' dan para solehin...


"Dan juga mereka (yang diredai Allah itu ialah orang-orang) yang berdoa dengan berkata: Wahai Tuhan kami, berilah kami beroleh dari isteri-isteri dan zuriat keturunan kami: Perkara-perkara yang menyukakan hati melihatnya dan jadikanlah kami pemimpin bagi orang-orang yang bertaqwa " -Al-Furqan:74

Terima kasih pada sahabat-sahabat yang mengucapkan selamat harijadi....kalau ada hadiah jangan lupa bagi.....hehe (n_n)

14 January 2010

Facebook Membunuh Rakyat Palestin ??

Kini, anak kecil yang dibangku sekolah rendah pun sudah tahu menggunakan perkhidmatan internet, kerana segalanya di hujung jari. Seorang kanak-kanak lelaki berumur 10 tahun di tanya, "Mengapa guna internet? Adakah sebarang kerja sekolah yang diberi oleh guru yang memerlukan adik untuk menggunakan internet?" Balasnya, "Tidak. Saya nak tengok gambar kakak dan abang saya di luar negara sana." Ditanya kembali, "Bagaimana?". Di balas, "Tengok dekat Facebook atau Friendster mereka." Zaman ini amat mudah. Walau jauh beribu kilometer, jika rindu, hanya sekali klik dan beberapa taipan di papan kunci (keyboard), rindu yang terpalit di hati pasti terubat.

Facebook. Jika ada yang tidak pernah dengar perkataan tersebut, agak mustahil. Tetapi, jika ada yang tidak mempunyai akaun pada laman tersebut, bukanlah suatu yang pelik. Jika dulu, kalau orang bertanya, kenapa diri tak punya akaun Facebook? Mungkin ada yang menjawab, "tak perlu sangat kot." Tapi kini, jika soalan yang sama di ajukan, ada yang menjawab dengan jawapan yang agak simbolik, "sebab tak nak bunuh orang Palestin!". Bagi mereka yang tidak tahu hujung pangkal, pastinya pernyataan tersebut akan membawa kepada seribu satu persoalan, yang seharusnya dirungkaikan satu demi satu.

Semua sedia maklum bahawa laman tersebut di asaskan oleh seorang anak muda berbangsa Yahudi-Amerika, iaitu Mark Zuckerberg. Mengupas peribadi beliau, beliau ialah salah seorang pelajar yang pernah menuntut di universiti yang terulung di dunia, iaitu University Harvard. Namun begitu, di atas kesalahan yang yang telah dilakukan oleh beliau, akhirnya, beliau telah meninggalkan zaman pengajian beliau di institut pengajian tersebut.

Apa yang menyebabkan terdapatnya dakwaan yang mengatakan Facebook memberi sumbangan kepada pembunuhan rakyat di Palestin adalah kerana Mark, sebagai CEO, merupakan salah seorang ahli aktif di dalam Alpha Epsilon Pi Fraternity (AEPi). AEPi adalah sebuah persatuan yang di anggotai oleh mereka yang berketurunan Yahudi Amerika Utara. Fungsinya lebih kurang sama seperti persatuan-persatuan biasa lain, dan diantaranya adalah menjaga kebajikan ahli-ahli. Berdasarkan kepada laman AEPi, persatuan ini sering memberi bantuan dari segi kewangan kepada beberapa pertubuhan yang menyokong kepada Israel. Salah sebuahnya adalah American Israel Public Affairs Committee (AIPAC).

AIPAC secara umumnya adalah sebuah jawatankuasa yang membantu Israel supaya sentiasa mendapat sokongan kuat daripada Amerika. Antara kejayaan yang telah dibawa oleh AIPAC termasuklah membuat beberapa resolusi bagi menyokong dan mempertahankan hak Israel dalam menghadapi puak terrorist, yang dinamakan mereka sebagai Hamas dan Hizballah[1]. Sebagaimana kita mempercayai dan meletakkan harapan yang tinggi kepada para remaja/ belia, begitu juga dengan mereka. Pertubuhan ini percaya bahawa kunci kepada kekukuhan hubungan US-Israel pada masa hadapan adalah dengan mendidik para pemimpin belia yang ada hari ini. Justeru itu, mereka mewujudkan ‘AIPAC on Campus'. Program latihan AIPAC (AIPAC's training program) bekerjasama dengan sekolah-sekolah tinggi (high school), dan pelajar-pelajar universiti (sama ada undergraduate ataupun postgraduate) dalam melatih para pelajar bagaimana untuk mengukuhkan hubungan US-Israel melalui penglibatan di dalam bidang politik[2]. Program ini dinamakan sebagai AIPAC's Political Leadership Development Program. Pemimpin-pemimpin muda ini juga akan turut dilatih untuk menjadi seorang yang pro-Israel[3]. Disebutkan juga di dalam laman web AEPi, bahawa ramai pemimpin terbaik AEPi bergiat aktif dalam AIPAC di kampus mereka[4]. Melalui penerangan-penerangan diatas, dapat dilihat bahawa terdapat kerjasama di antara AEPi dan AIPAC.

AEPi juga adalah sebuah pertubuhan yang memerlukan komitmen daripada ahli-ahlinya sepanjang hayat. Alumni AEPi adalah antara mereka yang akan memberikan sumbangan kepada pertubuhan ini sama ada dari segi kewangan, mahupun kepakaran[5]. Disebabkan hal ini, ada pihak yang mendakwa bahawa Mark Zuckerberg, sebagai salah seorang alumni AEPi, secara tidak langsung terlibat dalam menyediakan ‘kemudahan' kepada pihak Israel untuk terus menyerang Palestin.




Jadi, bagaimana pula Facebook boleh menyumbang kepada Israel sedangkan ianya hanyalah sebuah laman yang menawarkan perkhidmatan percuma kepada pengguna yang mahu mendaftar? Dari mana datangnya sumber kewangan Facebook seperti yang diwar-warkan? Sebagaimana laman web lain yang menyediakan bahagian untuk pengiklanan di laman mereka, begitu juga dengan Facebook. Melalui iklan-iklan tersebut, secara tidak langsung akan menjana pendapatan kepada Facebook. Apabila sesuatu iklan dipaparkan di sebuah laman web, pihak yang bertanggungjawab mengeluarkan iklan tersebut perlu membuat bayaran diatas ruang yang di'sewa'. Terdapat beberapa sistem yang digunakan sebagai cara bayaran bagi sesebuah iklan di Facebook[6]. Salah satu sistem yang digunakan adalah Pay per click (PCP)[7]. Melalui sistem ini, pemilik ruang sewa akan dibayar sewa iklan berdasarkan bilangan kunjungan yang diterima oleh sesebuah laman, melalui iklan yang di paparkan. Jika banyak kunjungan yang diterima, maka bayaran yang akan diterima oleh pemilik ruang sewa juga akan meningkat. Sistem lain yang digunakan adalah Pay per Impression[8]. Bagi sistem ini pula, pemilik ruang sewa akan dibayar sewa bagi setiap kali iklan dipaparkan di laman mereka. Terdapat laman web yang menggilirkan paparan iklan di laman mereka disebabkan oleh banyaknya mendapat tempahan iklan dengan keadaan ruang sewa yang terhad. Maka, di dalam suatu masa, hanya beberapa iklan sahaja yang akan dipaparkan.

Berdasarkan kedua-dua sistem pengiklanan ini, kedua-duanya akan memberi manfaat kepada pemilik ruang sewa, tambahan pula, jika laman tersebut sentiasa mendapat kunjungan yang ramai daripada para pengguna internet. Ianya dapat dilihat di laman tersebut sendiri. Facebook menawarkan harga pengiklanan serendah US $1 satu hari[9]. Jika satu hari 100 orang pengguna Facebook tertarik dengan iklan yang dipaparkan di Facebook, dan langsung mengambil langkah untuk ke laman web tersebut, maka, akan menyumbanglah dia kepada peningkatan ekonomi Facebook.

Selain itu, Facebook turut menjana ekonomi dengan aplikasi-aplikasi yang terdapat di dalamnya. Bagi setiap aplikasi yang direka dan dihantar oleh pengguna, Facebook mengenakan bayaran terhadapnya. Bayaran tersebut tertakluk kepada status penghantar aplikasi, seperti golongan pelajar sama ada golongan bekerjaya. Harga yang paling rendah ditawarkan adalah kepada golongan pelajar iaitu sebanyak $175[10].

Seperti mana laman-laman web yang terdapat di alam maya ini, Facebook juga berhak mendapatkan keuntungan diatas perkhidmatan yang telah mereka berikan kepada masyarakat, terutamanya para penggunanya. Ada sesetengah pihak yang menggunakannya sebagai salah satu cara untuk mengekalkan hubungan dengan kaum keluarga mahupun sahabat handai. Malah, ada juga segelintir yang menjadikannya sebagai medan dakwah. Walaupun sepotong ayat ditulis, jika dicampakkan oleh Allah hidayah ke dalam hati seseorang, tidak mustahil dakwah itu akan menampakkan kesannya, walaupun ada yang mengatakan alasan dakwah itu sebagai yang lapuk.

Orang-orang awam dan pengguna seperti kita, sukar untuk mengetahui kebenaran disebalik dakwaan-dakwaan yang dibuat. Satu demi satu maklumat dicungkil untuk melihat perkaitan Facebook dengan organisasi-organisasi yang terlibat dalam usaha ‘menghilangkan' Palestin daripada peta dunia. Hakikatnya kita hanyalah pengguna Facebook yang berusaha untuk memanfaatkan kemudahan yang ada. Juga, jika ketika sesi pendaftaran pengguna (user sign up) dilakukan, tertulis disitu ‘Facebook menyokong Zionisme', adalah suatu yang mustahil pengguna Facebook akan meningkat kepada angka yang ada seperti hari ini[11].

Hari ini, jika di lihat dan di cari melalui enjin pencari (search engine), banyak dakwaan yang menunjukkan hasil ekonomi yang diperoleh daripada Facebook menyumbang kepada Zionis yang bertapak di Israel. Antaranya adalah apabila Mark Zuckerberg turut tersenarai sebagai selebriti yang hadir ke perayaan sambutan ke-60 Israel pada tahun 2008[12]. Bagi menentukan kebenarannya, tentu sahaja bukan mudah, kerana seseorang mampu untuk berbuat apa sahaja bagi melindungi diri sendiri. Namun, kita sedar bahawa pokok tidak akan bergoyang jika tiada angin. Apa yang perlu ialah sentiasa berhati-hati. Gunakan Facebook sebaik mungkin. Jika dakwaan mengatakan hanya dengan sekali log in, kita telah menyumbang kepada kekayaan Facebook, maka, kurang kan ‘kemasukan' kita ke dalam Facebook. Apabila benar-benar terasa ada kepentingannya, barulah log in. Jika terasa tidak bertambah amal dalam diri, elakkan daripada melakukannya. Hal ini adalah kerana, segala perubahan terletak pada diri kita. Masih banyak urusan di luar sana yang perlu kita lakukan, selain untuk selalu log in ke dalam Facebook.

Kata-kata yang dipetik daripada pencarian di internet hari ini, ‘log out and get a life outside there... see the skies!'

Tidakkah mereka memerhatikan burung-burung yang mengembangkan dan mengatupkan sayapnya di atas mereka? Tidak ada yang menahannya (di udara) selain Yang Maha Pengasih. Sungguh, Dia Maha Melihat segala sesuatu....-Al-Mulk:19


Diambil Dari : http://www.iluvislam.com/v1/readarticle.php?article_id=1955
Boleh juga Baca :http://www.iluvislam.com/v1/readarticle.php?article_id=2170

08 January 2010

Kenapa Aku Tak Join Dakwah ?!?

ZAMAN SEKOLAH

1. Saya kecil lagi, tak perlu dakwah pun tak apa. Dah besar nanti insyaallah.

2. Sibuklah dengan tuisyen, kerja rumah, nak ‘exam’, ko-kurikulum, sukan...

3. ‘Parents i’ tak bagi le...

4. Aku takut nanti ganggu akademik.

5. Dah masuk ‘u’ nanti ok le ‘join’ dakwah, fikiran pun dah matang sikit.


ZAMAN UNIVERSITI/ KOLEJ

1. ‘You’ faham-faham jelah, masuk ‘u’ ni bukan macam sekolah. ‘Study’ buku tebal-tebal, ‘assignment’ berlambak...nantilah lapang-lapang sikit.

2. Dah habis belajar nanti aku memang niat nak aktif dalam dakwah. Engkau jangan risaulah. Sekarang tumpu akademik dulu. Takut nanti dakwah entah ke mana, akademik entah ke mana.

3. Aku tengah ‘tension’ la... awek/ balak aku buat hal pulak...!



ZAMAN HABIS BELAJAR

1. Nantilah... dapat kerja dulu. Dah ada kerja nanti, dah stabil, ‘ok’ le ‘join’ dakwah. Ni diri sendiri pun tak lepas lagi.

2. Ada kenderaan baru senang nak bergerak, ye tak? Tunggu le aku ada motor nanti.

3. Mak bapak aku tengah bising tu. Diorang dah naik muak tengok aku asyik menganggur je. Kalau aku ‘join’ dakwah, lagi teruk le kena hentam.

4. Letih belajar pun tak habis lagi. Bagilah peluang aku rehat kejap. Dari kecil asyik ‘study study study’, dah ‘grad’ ni ‘relax’ le kejap. Dakwah tu tak lari ke mana. Sampai masa nanti, engkau tengok le.


ZAMAN KERJA

1. Sibuklah... tau aje la, keluar kerja pagi, balik dah nak malam. Letih giler. Dah balik tentu nak rehat. Aduhhh...

2. Aku tengah pening kepala nak kumpul duit, nak kahwin ni. Nantilah aku dah ‘settle’ problem–problem aku...

3. Dah kahwin mesti nak ada kereta. Aku tengah cari duit nak buat ‘down payment’ ni. Ada kereta esok senang nak bergerak. Hujan panas ‘no’ hal.

4. Bergerak sorang-sorang ni tak berapa ‘best’. Aku cadang nak kahwin dulu. Dah ada pasangan nanti baru laju sikit nak gerak. Betul tak?


ZAMAN KAHWIN

1. Engkau tahu aje la, dah masuk alam rumahtangga ni. Tanggungjawab bertambah, belanja bertambah. Nak sesuaikan diri dengan pasangan, dengan keluarga pasangan... kena ambil masa jugak. Hari cuti aje dah tentu kena balik rumah mak bapak aku ataupun rumah mak bapak dia. Adik-beradik dah bertambah. Kejap-kejap kenduri la, bertunang la, tahlil la, masuk rumah baru la. Semua nak kena pergi tu. ‘Sorry’ la kawan, aku betul-betul tengah ‘pack’ ni. Nantilah ye.

2. Orang rumah aku masalah sikitlah. Kalau aku ikut program dakwah aje, dia mula muncung. Rumahtangga mestilah diutamakan, ye tak?

3. Abang (suami) aku memang tak pernah terdedah dengan program-program dakwah ni. Jadi takkan aku nak keluar sedangkan dia asyik tarik muka aje.

4. Aku cadang nak tarbiah isteri aku dulu. Pelan-pelanlah aku buka minda dia. Nanti dia pun dah ada minat, kami boleh bergerak sama-sama.


ZAMAN ANAK-ANAK MASIH KECIL

1. Anak kecik, engkau faham-faham sajalah. Nak keluar rumah pun tak boleh. Sekarang kain baju, masak-memasak, kemas rumah, urus anak-anak semua aku buat. Memang aku tak boleh nak bagi masa untuk program agama la buat masa ni. Anak besar sikit nanti insyaallah la...

2. Aku nak sambung belajar lagi le, kasi naik pangkat, tambah ‘income’. Baru boleh betul-betul stabil. ‘Time’ tu nanti isyaallah le aku boleh aktif. Nanti le habis sambung belajar dulu. Habis ‘master’, dapat PHD, barulah ada nama sikit. Nak dakwah pun senang, cakap kita orang dengar.



ZAMAN ANAK-ANAK BERSEKOLAH

1. Nak dakwah macam mana, aku sembahyang pun tak ‘perfect’ lagi, tajwid pun berterabur. Aku ingat nak mengaji kat surau la bab-bab sembahyang, tajwid. Dah boleh baca Quran nanti baru le sedap nak ‘join’ program. Takkan terus-terus nak ikut program, nak dakwah, kalau yang ‘basic’ pun tak lepas lagi, kan?

2. Umur dah meningkat ni, macam-macam penyakit datang. Badan dah tak kuat macam dulu. Setakat manalah aku boleh ikut program, setakat manalah aku nak berdakwah. Kalau kuat macam muda-muda dulu lain le. Nantilah... pelan-pelannn...

3. Tak ada masa langsung. Hantar anak-anak ke ‘nursery’, ke sekolah, petang ke sekolah agama, malam tuisyen, hari cuti bawa diorang jalan-jalan, rehat-rehat...tentu nak rekreasi jugak kan?

4. Nak ‘online’ internet? Nak ‘update’ blog? Nak sertai forum? Dua minggu sekali ada le aku online. Blog? Forum? Hmmm...


ZAMAN ANAK-ANAK LEPAS SEKOLAH/ ZAMAN PENCEN

1. Aku tengah sibuk belajar dan menghafal pasal haji ni. Cadang lagi tiga tahun nak pergi tapi nak kena belajar dari sekarang le. Engkau tahu aje la aku ni bab agama tau yang ‘basic-basic’ je. Rugi la kalau haji ni tak buat elok-elok. Nantilah.

2. 30 tahun kerja siang malam, sekarang baru dapat peluang nak rehat, nak tumpu pada ibadah, nak mengaji di masjid-masjid, nak ziarah anak cucu, nak lawat saudara-mara, nak jaga rumah... Bagilah aku rehat kejap setahun dua, nak ‘cover’ balik yang 30 tahun tu. Sementara hidup ni, nak juga merasa, ye tak?

3. Tak tahulah. Sekarang asyik bergantung dengan ubat je aku ni. Berjalan jauh sikit penat. Kerja lebih sikit darah naik.

4. Aku bukan tak mahu, dari zaman sekolah lagi aku memang minat, cuma belum ada rezeki aje nak teruskan kerja-kerja Rasulullah ni. Kerja Tuhan jugak yang tak tentukan jalan hidup aku macam ni, nak buat macam mana.

5. Anak-anak aku tu... diorang kalau boleh nak tengok aku berehat aje di rumah, tak payah fikir apa-apa, tenangkan fikiran, tumpu pada sembahyang, mengaji... Betul jugak, esok kalau aku sakit ke apa ke, diorang jugak yang susah. Aku malas le nak bertekak dengan diorang.



ZAMAN DALAM KUBUR

1. Aduh... hafazan aku sikit! ‘Waddhuha’ ke bawah pun tajwid berterabur. Dulu masa sekolah aku main bola dua jam sehari. Kalaulah aku ambil 10 minit sehari daripada masa main bola tu untuk hafazan, seminggu sudah 70 minit. Sebulan? Setahun? Aduh, menyesalnye!

2. Arg, kawan-kawan aku yang ‘beragama’ boleh dibilang dengan jari! Kalaulah masa di ‘u’ dulu aku aktif, tentu dapat banyak kenalan dan banyak ilmu dan banyak pewaris dakwah melalui tangan aku. Apa yang mereka buat semuanya saham pahala untuk aku tu. Ruginya aku....

3. Ya Allah, isteri, anak-anak dan cucu-cucu aku ditinggalkan tanpa sempat aku mentarbiah agama mereka. Sekarang mereka jauh dari agama sebab aku tak contohkan diri aku dulu. Semua salah-silap mereka aku nak kena jawab tu. Tapi aku nak buat majlis tarbiah di rumah macam mana sedangkan aku sendiri tak ada ilmu. Padan muka aku!

4. Kawan yang ajak aku ke program-program agama dulu, bertuahnya mereka. Keluarganya jadi orang-orang soleh. Anak buahnya dalam dakwah banyak. Saham pahala daripada usaha anak-anak buahnya berterusan mengalir. Ilmu dan amalnya banyak. Iman dan pemahamannya tinggi. Ilmunya dimanfaatkan banyak orang. Aku?

5. Kalau Tuhan tanya nama artis, nama bintang sukan, nama pimpinan dunia... ratusan orang aku ingat. Tapi kalau Tuhan tanya nama ulama, nama kitab... habis aku!

6. Bahasa Inggeris aku macam air. Bahasa syurga?

7. Teman-teman aku sudah kenal Tuhan, mereka menyembah Tuhan yang Esa. Aku? Rasa-rasanya masih sembah Tuhan yang bercampur dengan makhluk. Af’alnya aku tak pandai nak Esakan, Asma’nya aku tak tahu nak Esakan,Sifat dan Zatnya pun sama. Oh Tuhan, syirikkah aku? Apakah aku menyekutukan Engkau selama hari ini?



Aku menyesallllll.........!!!