29 October 2010

Perjuangan itu Masih Jauh ~~

In The Name of Allah,The Most Beneficient,The Most Merciful~~

Lepas PMR.....Taklah seronok sangat...Seronok??Membosankan...Ditambah pula dengan program-program ( beberapa ) yang membosankan....Nak buat apa??Baca novel??Bolehlah... Tapi takkan tiap-tiap masa nak pegang ramlee awang murshid punya buku jer(walaupun best,best dari novel cinta yang ntah[dah tak minat memang tak best],terlalu sempurna karekternya[macam tak pernah buat dosa dan salah la pulak])huhu...

Novel ni tak habes baca lagi...tpi best...hehe


Amar Makruf nahi Mungkar??Heh,thats maybe a priority for a Muslim ( Because 'man qola Lailahaillallah fa huwa ad-Da'ie)...Memang banyak kemungkaran cuba 'dilepaskan' setelah dipendam sekian lama atas alasan ' nak PMR dah,buat la kebaikan banyak-banyak sikit'.. Iman turun-naik??Ke iman naikkkk kejap pastu turuuunnn terus??Tiada usaha untuk meningkat lagi walaupun risiko turun tu lebih tinggi...

Yelah,mana tahan dengan godaan,apatah lagi percuma-free of charge je boleh dapat....Kawan mintak nak couple (alasan untuk tidak dikatakan sebagai couple??'cuma KAWAN BAIK','NAK TOLONG DIA SEBAB ADA MASALAH KELUARGA' dan NAK TEST TENGOK)mana perginya ayat 'wa LA TAQRABUZZINA' yang selalu dilaungkan tu??sampai ada ulang 3 kali dalam solat??heh,maaf....Nasihat orang yang hanya PANDAI CAKAP DAN TAK PANDAI BUAT tidaklah diterima (bagi diriku) at least terimalah jugak sambil kutukan dan umpatan tu bergema samaada secara lansung atau tidak lansung...Ish,sedap ke makan daging saudara sendiri??ada rasa RFC atau chicken chop??eh eh....bukan ke orang yang melakukan maksiat secara terang-terangan tu layak untuk diumpat ?? (kalau salah pernyataan ni tolong perbetulkan)

Ish...Takkan Islam ni memusnahkan terus perasaan cinta yang sememangnya satu kewajipan yang perlu wujud dalam jiwa manusia....Iya..Islam tidak membunuh perasaan cinta itu..cuma ia perlu dikawal...Tak boleh ke kahwin usia muda macam ni??Siapa kata tak boleh?? [dalil: Rasulullah S.A.W. kahwin dengan saidatina Aisyah r.h.a semasa Ummahatul Mukminin tu berumur 9 TAHUN ]Kahwinlah,kalau anda mampu pikul tanggungjawab itu....Kahwinlah kalau anda mampu menghadapi mehnah dan cabaran di alam rumahtangga....Kahwinlah kalau anda mampu tangani masalah rumahtangga secara MATANG...Disamping anda perlu menyiapkan kerja sekolah,di samping anda perlu study untuk hadapi PMR,SPM,STPM,STAM dan bermacam jenis lagi....di samping anda perlu bertanggungjawab atas jawatan-jawatan yang anda pegang di sekolah...Semestinya melibatkan jantina berlainan..Eh,tak jeles ke isteri anda yang berumur 12,13,14,15,16 tahun tu??Iman dan kesetiaan diri anda pun kuat sangatkah bila melihat wanita lain yang mungkin lebih cantik/cun/cumil/cute daripada isteri anda??atau lelaki yang lebih hensem/macho/matured/cute macam justin bieber daripada suami anda??

So,Think yourself,behave yourself...Maaf kalau kata-kata di atas agak susah anda terima sebab ianya datang daripada seorang yang jahil..Aku juga manusia..maaf aku tak mampu menjadi sempurna...Aku menerima nasihat dan aku juga menasihati...Buanglah segala nasihatku andai ia menyimpang jauh daripada pemikiran alim-ulama' yang jelas lebih berwibawa dari diriku yang jahil ini...andai nasihat ku ini sampai kepada kebenaran...Sama-samalah kita menukarkan nasihat ini menjadi aplikasi dalam kehidupan ...bukankah Allah telah berfirman :

"Kehidupan Dunia ini Tidak Lain kecuali Permainan dan Hiburan,Sedang Kampung Akhirat itulah kehidupan yang Sebenar,Andai Mereka Mengetahui" : Al-Ankabut-64

Jadi jangan bermain dan berhibur berlebih-lebihan...Jalani kehidupan untuk memenangi hadiah PEMAIN DAN PENGHIBUR terbaik semasa kehidupan yang sebenar....Tidakkan kita telah mengetahui??

Wallahua'lam...

No comments:

Post a Comment