05 November 2010

aA+bB = akak Anggun+brother Baek

In the Name of Allah,The Most Gracious,the Most Merciful......

Adik angkat,abang angkat,adik angkat,akak angkat....
Hmm.....Tak beranilah nak hukum-hukum nih.............
Kita masih di peringkat belajar...Bukan boleh keluar hukum ikut suka hati...
Tapi....Kalau ikutkan...Rasanya tak salahkan seorang senior menerima ilmu daripada junior...

Kenapa??Imam As-Syafi'e merupakan guru Imam Hanbali...Dan beliau juga merupakan anak murid kepada Imam Hanbali...Huhhh...Macam mana ni??Guru jadi anak murid kepada anak murid yang pernah berguru dengannya??huuhh....Imam Syafi'e sangat menghormati Imam Hanbali,begitu juga Imam Hanbali...Masih merendah diri walau dipuji oleh gurunya...Masih menganggap yang beliau sedang menuntut ilmu..Tak terdetik di hatinya sedikitpun untuk berbangga,riak,takbur sedang beliau sendiri diakui oleh Imam Syafi'e sebagai seorang yang alim...Mana taknya,hafaz lebih 700 000 hadis,sembahyang sunat 300 rakaat sehari dan khatam Al-Quran seminggu sekali...Itu dua imam mazhab yang amat berpengaruh dan terkenal kealimannya...Kita???maksud saya saya sendiri???hadis??dalam buku teks pun tak habis hafal lagi..Al-Quran..Ada la SIKIT...mungkin saya tak layak menegur seorang bekas penuntut Darul Quran(sekadar contoh)...mungkin juga saya tak layak mengemukan hujah saya yang ternyata lemah berbanding ilmu yang dia miliki..mungkin ayat-ayat yang saya pakai tidak layak untuk berdebat dengannya...Tapi Nabi Muhammad S.A.W. sendiri yang tak suka umatnya bertengkar..Jadi cukuplah saya sekadar mengemukan pendapat saya...

Berbalik kepada persoalan asal...aA+bB=akak Anggun+brother Baek...Aku ambil kau sebagai adik angkat dengan alasan nak bantu kau memahami apa itu Islam yang sebenar,dengan tujuan nak memimpin kau menuju ke jalan menggapai redhonya,dengan sebab nak ubah kau,nak bantu kau supaya menjadi manusia yang lebih berguna,bermanfaat kepada diri sendiri dan orang lain...
Bukankah sebaik-baik manusia ialah manusia yang bermanfaat kepada manusia lain???

Imbas kembali semasa Nabi Muhammad S.A.W berhijrah ke Yatsrib ( Madinah ) suatu masa dahulu...Sampai di sana,baginda S.A.W. mempersaudarakan kaum Muhajirin dan Ansar...Atas dasar itu,bandar Madinah kian hari kian makmur dan membangun dengan persaudaraan yang Nabi Muhammad S.A.W. pupukkan di kalangan kedua-dua kaum yang tidak pernah bertemu,kenal-mengenal antara satu sama lain...Namun atas nama mu'min,mereka sudah menjadi saudara,saudara yang membantu saudaranya yang lain,saudara yang menghulurkan pertolongan kepada saudaranya,harta,isteri dan tempat tinggal,tanpa mengira status diri,keturunan(yang biasanya dibanggakan oleh orang-orang Arab),kaum,bangsa tetapi mengutamakan agama yang sama-sama dianuti,ISLAM...Indahnya Islam,dua manusia yang tidak pernah kenal-mengenal dapat disatukan menjadi keluarga atas nama saudara...Jelas dinyatakan dalam firman Allah S.W.T dalam surah Al-Hujuurat-10 :

"Sesungguhnya orang-orang beriman itu bersaudara"

Jadi salahkah kita cuba membina dasar persaudaraan itu sendiri??secara umumnya kita memang bersaudara..Sebelum itu saya ingin menyentuh konteks asrama,sebab kebanyakan tradisi aA+bB mengambil adik angkat ni biasanya berlaku di sekolah-sekolah berasrama... Pernah saya terdengar senior berkata,sebenarnya tak perlu adik-abang angkat ni...Sebab kalau niat kita nak pimpin ke jalan yang baik baik kita pimpin semua...Tapi memang kadangkala pengkhususan itu baik,supaya adik angkat yang dipimpin itu boleh pula memimpin kawan-kawannya...Jadi tidak salah rasanya ambil adik angkat kan??Ikut contoh Rasulullah S.A.W. Adik-abang angkat ni secara tidak langsung juga mengeratkan hubungan junior-senior...

Tetapi,apa kesnya pulak dengan abang angkat-adik angkat perempuan??apa halnya pulak dengan kakak angkat-adik angkat lelaki???heh...Alasan abang/akak/adik :

-kakak-kakak/abang-abang senior yang lain kalau nak tegur saya diorang tegur dengan kasar..

Oh,putra,hanya kakakmu yang dapat menegurmu dengan lemah lembut dan berkesan,membuatmu lebih insaf dan sedar akan kesilapan yang kau lakukan....
Oh,putri,hanya tarbiyah abangmu saja dapat mengubah dirimu menjadi lebih baik,membuatmu lebih sempurna dan tidak mengulangi kesilapan yang kau lakukan..

Eh eh...abang/kakak angkat kau bukan ada kat asrama ni pun..Macam mana diorang boleh nampak kesalahan yang kau lakukan??Atau kau sendiri yang bagitahu??wah,bagus...Tentu kau lebih terkesan dengan tarbiyah abang/kakak angkatmu....yang sebenarnya tidak melihat apa-apa pun yang kau lakukan...Senior-senior yang lain yang lebih tahu kesalahanmu itu hanya tahu berleter,memarahimu dan suruh kau jangan mengulanginya lagi....dan kau terasa dan terkilan disebabkan teguran itu bagimu kasar dan tidak menepati konsep dakwah...Padahal egomu sendiri yang menghalang kau daripada menerima teguran...Lalu kau adukan masalahmu kepada kakak/abang angkatmu..Dan 'hero'/'heroin'mu itu lantas tidak menyalahkan kamu...Sebaliknya menyalahkan senior-seniormu yang lain...Yang tidak berkelayakan untuk menegur dirimu...Hanya aku yang mampu menegurnya !!korang jangan cuba-cuba potong line !!

-Abang/Kakak angkat menjadi panduan dan pedoman untuk menjalani kehidupan seharian

Rasa meluat sangat-sangat bila taip ayat ni...Kalau ada masalah pasal perempuan,kakak angkatku boleh menceritakan nasihat,pengalaman dan tips-tips yang dia miliki untuk menghadapi perempuan...Kalau macam tu anda bercouple la ??kalau tak buat apa perlukan nasihat,pengalaman dan tips-tips pasal wanita??heh,alasan anda langsung tidak masuk akal... Anda patut tampal pelekat yang tertulis "Dan Janganlah Kamu Mendekati Zina,Sesungguhnya Zina itu Merupakan Perbuatan Keji dan Membawa kepada Jalan Yang Jahat" di jantung anda...Agar setiap degupan anda dapat menghayati maksud ayat itu...Yang sememangnya jelas.

*P/S : Seorang bekas senior di sekolahku pernah memberitahu : "Alasan orang ambik adik angkat berlainan jantina ni sebab depa nak couple tapi tak boleh sebab lain-lain form,jadi ambik jadi adik/abang/kakak angkat jer la"

(Ehem,what's your opinion ??)

-Aku(abang/akak angkat) sebagai pemberi semangat kepada adik-adik angkatku

Abang/kakak angkatku,mereka la yang sering memperingatkan aku untuk study elok-elok,score dlm exam,jgn lupa abang/kakak kat sini,doa banyak-banyak,moga dapat keputusan cemerlang..Kawan-kawan aku??Ahh..Lantaklah..Aku dah bosan sembang dengan diorang..Senior-senior lain??Huhh...Nak buat apa??menjahanamkan aku lagi adalah..Bukannya nak bagi semangat ka,nak datang tolong ka,nak tolong doa ka...Asyik-asyik kata benda yang sama :

-Sembahyang jemaah,Jangan ponteng prep,Jangan bising dalam kelas,Jangan ralit main sangat,jangan lupa ingat Allah sentiasa...

Ermm..Rasa-rasanya semua benda tu sama kot..Cuma cara yang lain..Abang/akak angkatku lebih berkesan peringatanya...Lebih berhikmah kata-katanya...Lebih membuatku bersemangat untuk study supaya dapat keputusan cemerlang..Apa salahnya aku meluangkan masa untuk bermadah SMS dengan abang/kakak,daripada aku gunakan waktu tu untuk buat apa yang senior-senior lain galakkan aku untuk buat...

Jadi...Err....Ada lagi alasan???Abang angkat putri,dah habis ke lelaki untuk dibantu,ditarbiyah dan didakwah...Kakak angkat putra,dah lengkap ke kehidupan semua warga aspuri tu sampai terpaksa cari kaum lain untuk ditarbiyah...

"Jangan membenarkan kebathilan,Jangan membetulkan apa yang jelas salah !!"

Maaf,Andai bicaraku ini mengundang rasa tidak senang anda...Namun aku percaya anda tidaklah terlalu ego untuk menerima hakikat kebenaran ini... Keegoan itu memusnahkan..Orang yang berakal ialah orang yang memberi dan menerima nasihat...Ini bicara Saidina Umar Al-Khattab..Beliau ialah Al-Faruq ( pembeda antara haq dan bathil)..Anda sudah cukup berilmu dan sudah cukup sempurna dalam beribadat untuk menyanggah kenyataan salah seorang sahabat Rasulullah S.A.W. yang dijanjikan syurga ini?
(Anda tu confirm syurga ke?!?)

Wallahu'alam...

3 comments: