25 January 2012

Aku Dah Senior ?!?;What-So-Everlah~


BismillahirRahmanirRahim..

Tanggal tiga puluh satu,bulan satu,dua ribu dua belasss~

Bermulalah saat aku nak jadi senior ni...Bestkah jadi senior ni??Aku bertanya pada kawan-kawanku.... Best sebab :


1)Aku paling besarlah...walaupun badan aku kecik dan muka macam budak kecik,orang tetap respek aku sebagai senior

2)Aku boleh mengarah/membuli/mentorture junior!!

3)Sapa-sapa pun akan ikut cakap senior!!kalau sesama senior mesti dah malas nak ambik kisah apa yang rakan seseniornya buat...Jadi boleh buat ikut suka hatilah...

4)Cikgu-cikgu dah tak layan aku macam budak-budak...lagi best cikgu-cikgu kebanyakan akan dengar pendapat@cadangan senior!!

5)Bolehlah berlagak style sikit...berlagak macho ke...berlagak alim ke...berlagak hebat ke...junior bukan nak kisah atau tahu pun perangai senior yang sebenar~
Tapi...tapi...tapi...tapi...tapi....mengada-ngada betul...

1)Tanggungjawab senior adalah mentarbiyah junior...Maksudnya segala perilaku@tindak-tanduk junior yang akan menjadi senior nanti adalah base on apa yang senior dia ajar dulu..

2)Perangai junior biasanya akan ikut senior..ataupun berlawanan..Contohnya dulu senior dia ajar supaya jadi BUDAK BAEK...nanti dia pulak jadi senior mulalah dia nak try benda jahat yang kawan-kawan dia dah lama try dulu...Kawan-kawan dia yang BAD BOY dulu pulak terasa nak buat baek pulak...Ini kebiasaan yang berlaku..

3)Apa saja salah@masalah yang junior buat akan ditanya oleh cikgu-cikgu : "Kenapa junior kamu ni teruk sangat,kamu didik diorang ni macam mana?bla bla bla bla bla..."

4)Senior kena ambik SPM!!ARGHH!!!

5)Senior akan lagi sibuk dari junior...Yelah dah besar lagi la banyak tanggungjawab dapat...LAgi la banyak kerja...lagi la banyak penat...

6)Senior kena susah hati kalau pewarisnya (juniornya yang nak menggantikannya) teruk...Yelah nak ke dikatakan "Senior tahun ni teruk sebab senior tahun lepas teruk" oleh junior yang akan datang??

Maka ingat best ke jadi senior??Fikir-fikirkanlah...Sebab tu ramai orang yang dah habis sekolah nak sangat kembali jadi budak sekolah...Yang budak sekolah pulak nak sangat cepat habis sekolah =='

Bagaimana anda ditarbiyah,begitulah anda mentarbiyah,bagaimana anda mentarbiyah,begitulah nanti mereka akan mentarbiyah...Tak best betul ayat ni~

Dunia senior bukan untuk main-main...Dunia senior adalah dunia tanggungjawab..Dunia senior adalah dunia yang penuh dengan amanah...Dunia senior adalah dunia yang penuh dengan kenikmatan juga,tapi pasti terselit kepenatan...

Penat lelah pahit manis masam masin semua akan bercampur gaul dalam kehidupan seorang senior....Tak percaya??Jadilah senior dulu~Berani??Cubalah!!

Hadapi junior anda dengan tenang dan berhemah dan berhikmah..Hati-hati semasa mentarbiyah..Salam Mujahadah SPM 2012~

"SPM اللهم نَجِّحْهُ في الإِمْتِحَانْ خُصًوصًا في "

*setiapyangmembacaartikelinimestimendoakanpenulissupayacemerlangdalamSPM(ameen!!)


No comments:

Post a Comment